Een carrièreswitch maken: je kunt het!

een carrièreswitch maken

We weten allemaal al een tijdje dat we niet gebonden hoeven te zijn aan één carrière of één bedrijf vanaf het moment dat we in dienst treden, tot het moment dat we met pensioen gaan. Maar laten we eerlijk zijn, een carrièreswitch maken is altijd eng. 

Van loopbaan veranderen is meer dan alleen van baan veranderen. Je maakt een verandering die een aanzienlijke impact kan hebben op je leven en levensstijl, dus is het belangrijk dat je begrijpt wat je drijft om te veranderen en wat dat voor jou betekent.

Wat de reden ook is, of het nu een bewuste wens tot verandering is, of een die wordt afgedwongen door ontslag, gezondheid of persoonlijke uitdagingen, het maken van een carrière verandering hoeft niet eng te zijn. Wat het wel vereist is een mentaliteit die aanpassing ondersteunt en flexibiliteit omarmt, zodat je de verandering kunt maken die je wilt vanuit een positie van eigen kracht en doelgerichtheid. Vind je dit lastig om helemaal op eigen kracht te doen? Een loopbaancoach kan je hierbij helpen.

Laat me daarom de belangrijkste punten met je delen: hoe plan je een succesvolle carrièrestap?

Waar sta je op dit moment?

Dit is het basisprincipe van elke overgang. Je moet weten waar je bent, zodat je kunt komen waar je wilt zijn!

Er zijn veel hulpmiddelen die je kunt gebruiken om dit te doen, maar ik heb gemerkt dat een van de meest effectieve manieren om dingen in eerste instantie te visualiseren is om alles op papier te zetten op een manier die resoneert met jou. Ik vind twee eenvoudige kolommen, wat werkt in mijn leven en carrière, en wat kan me helpen om direct te visualiseren waar ik ben op dat moment. Old school maar effectief.

Hoe voelt je jezelf echt bij een carrièreswitch maken?

Een idee krijgen van wat je zowel fysiek als emotioneel voelt bij een carrièreswitch kan ongemakkelijk zijn, maar het is belangrijk.
  • Hoe voel je je lichamelijk als je denkt aan een mogelijke carrièreswitch? Gaat je hartslag tekeer, of is je mond droog? Voelt het alsof er duizend vlinders in je fladderen?
  • Hoe voelt je jezelf emotioneel? Is er een gevoel van opwinding of angst? Of een mengeling van beide? Misschien is er een gedachte van ‘ik kan dit niet, het is te laat’ of ‘ik ben op de top van mijn kunnen, ik wil niet opnieuw moeten beginnen’.
Geloof me als ik zeg dat dit natuurlijke gedachten en gevoelens zijn. Benoem ze. Erken ze voor wat ze zijn en gebruik ze om je vooruit te helpen.

Wie ben jij?

Hoewel het niet loont om te veel na te denken, is het essentieel dat je de tijd neemt om jezelf te leren kennen. Wat is jouw verhaal? Hoe kan jouw verhaal de toekomstige jij beïnvloeden?

Maar al te vaak vinden velen van ons tijdens hun dertiger en veertiger jaren niet de tijd om afstand te nemen van onze dagelijkse verplichtingen en de voortdurende jacht op de spreekwoordelijke carrièreladder, om echt na te denken over wie we zijn en wat we willen.

Uitzoeken wie je bent en wat je nodig hebt is van fundamenteel belang om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt bij het veranderen van je loopbaan. Het is tijd om je innerlijke kracht, die uniek is voor jou en je maakt tot wie je bent, te kanaliseren. Een van de belangrijkste taken van loopbaancoach is om jou bij dit specifieke vraagstuk te helpen.

Jouw ervaringen

In de periode waarin je een carrièreswitch maken jou een goede keuze lijkt is het belangrijk jezelf deze vijf vragen te stelen. Deze zullen je in staat stellen een voorlopig plan voor verandering op te stellen:

1. Welke vaardigheden en ervaring heb ik die ik met anderen kan delen, en waar ben ik het best in?

Wees realistisch, maar onderschat ook niet de vaardigheden die je hebt en die je goed kunt gebruiken. Als je bijvoorbeeld uitblinkt in leiderschap, waar kun je dat dan nog verder ontwikkelen dan waar je nu bent? Flexibiliteit kan lonen wanneer je nadenkt over vaardigheden en ervaring.

Een carrièreswitch maken hoeft niet te betekenen dat je je ene carrière inruilt voor een andere, het is misschien eerder tijd om na te denken over hoe je een portfolio-carrière kunt hebben.

Veel succesvolle carrièreswitchers hebben een mix van parttime werk in loondienst en zelfstandig advieswerk, gecombineerd met vrijwilligerswerk.

2. Wat is mijn reden van bestaan, en de motivatie om me elke ochtend uit bed te krijgen?

Iedereen heeft het nodig en de meesten van ons hebben het, hoe diep het ook begraven is. Ga hier naar op zoek en als dit zelf niet lukt is een loopbaancoach hiervoor de ideale oplossing.

3. Wat (of wie) in mijn leven geeft mij mijn kracht en zelf-kracht en hoe kunnen zij helpen?

Een van de beste dingen die je kunt doen is kijken naar je ondersteunende netwerk, of wat vaak wordt aangeduid als je tribe. Wie zijn dat? Denk aan vrienden, familie, collega’s, en sociale connecties van plaatsen zoals netwerkgroepen. Het is van vitaal belang dat je kracht en steun uit je netwerk kunt putten, en het kan je ook helpen om de angst voor een carrièreswitch positief te beïnvloeden.

4. Wie heb ik nog meer nodig om dit voor elkaar te krijgen?

Soms heb je extra professionele hulp nodig. Als je je carrière wilt veranderen omdat je gezondheid is veranderd, kan het zijn dat je medische team je moet helpen met praktische zaken, zodat je fysiek en emotioneel fit genoeg bent om de verandering aan te kunnen. En wat je reden ook is om van loopbaan te veranderen, denk erover na wie je nog meer kan helpen, bijvoorbeeld met een coach, mentor of loopbaanadviseur.

5. Hoe zien mijn financiën eruit, en hoeveel moet ik minimaal verdienen?

Dit is altijd lastig in de zin dat een carrièreswitch maken vaak een angst voor verlies van financiële stabiliteit met zich mee kan brengen. Als de verandering door gezondheidsredenen komt, kan die financiële instabiliteit al aanwezig zijn. Maar laat die angst je plannen niet verlammen. Ga na wat je moet doen om financieel rond te komen, zo nodig met deskundige hulp.

Zoals ik aan het begin van dit artikel al zei, gaat het er bij een carrièreswitch maken om dat je flexibel bent en je kunt aanpassen. Uiteindelijk gaat het niet om één grote sprong – al voelt dat misschien wel zo!

Het is eerder een reeks kleine stapjes vooruit naar een plezierig en lonend later leven, zowel op het werk als in je vrije tijd.