Hoe coaching je kan helpen aan een nieuwe carrière

Loopbaancoach

Meer dan ooit heerst er het gevoel dat je je doel moet kunnen vinden, datgene waar je ’s morgens wakker van wordt en waardoor je je gemotiveerd voelt. Velen van ons vragen zich af hun huidige baan echt is waar ze blij van worden en of het is wat we in de toekomst willen.

Op zoek naar een loopbaancoach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Als je dergelijke beslissingen overweegt, kan een planmatige aanpak van loopbaanplanning of carrièretransitie enorm nuttig zijn. Het vereist het vinden van een duidelijke richting, het verkrijgen van focus en het creëren van een plan. Een plan waarbij een coach je kan ondersteunen.

 

Natuurlijk kan het zo zijn dat je niet alle tijd hebt en dat er haast geboden is, maar als je wel de tijd hebt, dan is het zeker de moeite waard om dit proces te doorlopen, of je nu werkt of niet, en te kijken naar wat je het liefste wilt van je toekomst.

 

Ik geloof je dit als beste kan aanpakken in drie fases is:

Fase 1 - Leer jezelf beter kennen

Voor veel mensen begint het met het ontdekken van zichzelf. Het is iets dat we denken te doen en dingen die we denken te weten, maar hieraan werken en het opschrijven kan een geweldige oefening zijn om de loopbaantransitie te ondersteunen en is echt een goed startpunt.

 

Eerst kijken naar waarden – wat waardeer je zowel persoonlijk als professioneel, wat is belangrijk voor je?

 

Bepaalde werkgevers en ook leiders en managers kunnen een positieve link leggen met onze waarden of juist een averechts effect hebben. Ik heb dit ondervonden bij organisaties en mensen voor wie ik gedurende mijn loopbaan heb gewerkt. Het is een veel betere ervaring voor mij geweest en ik denk dat ik meer heb gepresteerd waar een organisatie en haar leiders op één lijn zaten met mijn waarden.

 

Het is dan van vitaal belang om je belangrijkste sterke punten en vaardigheden te ontdekken. Waarin blink je uit en hoe kan je dat uitleggen en goede voorbeelden uit je vorige carrière gebruiken? Wat zijn ontwikkelingsgebieden waar je wat tijd aan zou kunnen besteden? Bij de meeste sollicitaties en sollicitatiegesprekken zullen ze vragen stellen over je sterke punten en vaardigheden, dus het is belangrijk dat je daar genoeg over weet en dat je een paar goede voorbeelden kunt geven van hoe je ze effectief hebt gebruikt.

 

Vaardigheden vormen ook de basis van je cv, dus het is heel belangrijk dat je weet welke vaardigheden het belangrijkst zijn voor elke functie waarvoor je solliciteert. Je kunt ook je eigen 360-beoordeling maken door mensen met wie je hebt samengewerkt te vragen naar hun mening over jouw vaardigheden en sterke punten.

 

Het kan heel krachtig zijn om terug te blikken op je loopbaan en je top tien van positieve ervaringen op te schrijven – bijvoorbeeld waar je denkt het meeste succes te hebben gehad, waar je je het meest gemotiveerd voelde, waar je gelukkig was, waar je goed werk hebt geleverd voor je organisatie. Dit proces van opschrijven en kijken naar de situatie, de taak, de acties die je ondernam en de resultaten van je acties laten vaak een patroon zien.

 

Een patroon van sterke punten en vaardigheden die je gebruikte en gebieden die je misschien opnieuw zou willen ervaren, kan je leiden in jouw denken over welke functie de volgende is. Dit geeft je ook goede voorbeelden voor je sollicitaties en sollicitatiegesprekken. De meeste vaardigheden zijn overdraagbaar, dus in welke blink je uit en wil je meer gebruiken?

Fase 2 - Uitzoeken wat je wilt

Het kan moeilijk zijn om te weten welke functie we willen, en we kunnen urenlang solliciteren op elke baan die we zien en waarvan we vaag denken dat die bij ons past. Dit kost vaak niet alleen uren de tijd, maar geeft ons ook minder tijd om te besteden aan de functies die we echt zouden willen krijgen. Het is beter om op minder banen te solliciteren en daar meer tijd aan te besteden dan een algemene aanpak te hanteren. Maar welke?

 

Als je verder wilt onderzoeken wat je van je carrière wilt maken, is het nuttig om je loopbaanprioriteiten op een rijtje te zetten. Schrijf op welke punten voor jou het belangrijkst zijn en wat die zijn. Het kan gaan om locatie, salaris, verantwoordelijkheid, vaardigheden die u wilt gebruiken, de mate waarin het u een doel in het leven geeft, bouwt het voort op eerdere ervaring, is het iets nieuws, evenwicht tussen werk en privéleven, stabiliteit, uitdaging, arbeidsomstandigheden. Het kan een mix van deze of andere gebieden zijn. Geef ze vervolgens prioriteit – wat zijn de top vijf die voor jou heel belangrijk zijn op weg naar je toekomstige carrière?

 

Deze fase vereist ook een behoorlijke hoeveelheid onderzoek – welke ideeën je hebt voor toekomstige functies, het soort werkgevers waarvoor je zou willen werken. Welke werkgevers de mogelijkheden hebben die je zoekt. Maak een lijst van de soorten functies en werkgevers en van de specifieke functies waarop u zich wilt richten. Het is verbazingwekkend hoe dit proces je helpt om je gedachten te vernauwen en je helpt om echt te zoeken naar wat je wilt van je toekomst. Als je dit zelf als lastig ervaart, dan is een loopbaancoach bij uitstek een goede manier om jou hierbij te ondersteunen.

 

Vertel mensen die je kent dat dit de functies en werkgevers zijn die je wilt en je zult verbaasd zijn over de mogelijkheden die op je pad komen.

Fase 3 - Hoe krijg je wat je wilt?

Ik geloof dat het heel belangrijk is om je eigen merk te creëren. Daarmee bedoel ik hoe mensen je zien en van je vinden en wat zou hun indruk van je zijn? Zien ze je als je huidige functietitel of als een persoon die op meerdere terreinen inzetbaar is en precies zou kunnen zijn waar ze naar op zoek zijn?

 

Dit vereist heel wat denkwerk en werk op gebieden zoals je LinkedIn-profiel en je CV. Het vereist ook dat je je CV en sollicitaties goed afstemt op elke rol waar je vervolgens op solliciteert; dat je tijd besteedt aan het afstemmen van wat een werkgever vraagt qua inhoud en soms ook hun taalgebruik.

 

Ben je op de juiste gebieden aan het netwerken? Als je eenmaal weet welk type rol en welk type werkgever je wilt, is het van groot belang dat je op dit gebied kunt netwerken.
Directe benadering – je hoeft niet per se te wachten tot een vacature wordt gepubliceerd, als je een top tien hebt van werkgevers voor wie je graag zou willen werken, kan een directe benadering op de juiste manier je op hun radar houden voor toekomstige mogelijkheden.

 

Ga ervan uit dat het werk dat je hier doet, en dan je sollicitatie, is om een gesprek te krijgen voor de juiste baan bij de juiste werkgever voor jou. Het krijgen van de baan is dan het resultaat van het leveren van een goed gesprek. Dit vereist oefening. Een sollicitatiegesprek kan zowel een presentatie als vragen omvatten. Vaak bereiden we ons goed voor op de presentatie, maar niet zo goed op de vragen. Het voorwerk dat je hier hebt gedaan, moet een aantal goede voorbeelden aan het licht hebben gebracht die je kunt gebruiken. Zorg ervoor dat je iemand hebt die een aantal proefinterviews met je kan doen zoals een loopbaancoach – dit helpt echt.

 

Het is jouw carrière en als je de tijd neemt om je toekomst te plannen, kan dat echt helpen om te krijgen wat je wilt.