Hoe kies je de beste coach voor jouw situatie?

de beste coach

Je bezoekt Coachregio waarschijnlijk omdat je overweegt met een coach te werken om je te helpen veranderingen in je leven aan te brengen. Een coach kan je ondersteunen bij het verkrijgen van meer inzicht, zodat je meer opties en perspectieven kunt overwegen.

Je wilt zeker weten dat je alleen met de beste coach voor jouw persoonlijke situatie aan de slag gaat. Deze coach moet perfect passen bij jou situatie om het beste resultaat te kunnen behalen. Dit is waar je op moet letten.

Op zoek de beste coach voor jou?

Vergelijk coaches en kom eenvoudig in contact.

Coaches kunnen je helpen bij het stellen van prioriteiten, zodat je duidelijkheid en focus krijgt en niet langer in cirkels rondloopt. Ze kunnen je helpen met die ongewenste gedachten en gevoelens die mogelijk uitstelgedrag hebben veroorzaakt en die je hebben tegengehouden. En ze kunnen je helpen om dit alles effectiever en efficiënter te doen dan wanneer je het alleen zou doen.

Je hebt dus besloten om met een coach te werken, en je hebt er zin in, maar je bent in het mijnenveld beland van het kiezen met wie je wilt werken. Je werkt hard en hebt een druk leven en je wilt je tijd en geld op een verstandige manier investeren. Hier zijn wat tips om je te helpen de beste coach te kiezen die het beste bij je past:

Een klik

Een van de belangrijkste beslissende factoren bij het kiezen van een coach zou je relatie met hem of haar moeten zijn. Je moet je coach kunnen vertrouwen, zodat je met een gerust hart je gedachten en gevoelens kunt toevertrouwen die je misschien weerhouden van wat je wilt bereiken.

Verschillende mensen houden van verschillende benaderingen. Sommige mensen willen een coach die toegankelijk en vriendelijk is, anderen willen humor en enthousiasme, en soms wil je een coach die je een ‘schop onder je kont’ geeft als je geen actie onderneemt. Misschien wil je een coach die totaal anders is dan jij, zodat hij je kan helpen verschillende perspectieven te overwegen en je denkpatronen uit te dagen.

Aan de andere kant wil je misschien een coach die qua persoonlijkheid op je lijkt, omdat je je bij hem of haar meer op je gemak voelt.

De meeste coaches bieden een gratis intake of kennismakingsgesprek aan. Dit is een kans voor jou om uit te vinden of zij de juiste coach voor je zijn, om te zien of je een klik voelt en om vragen te stellen. Overweeg voordat je met een coach gaat praten.

Kwalificaties

Coaching is momenteel niet gereglementeerd, wat betekent dat iedereen zich coach kan noemen zonder kwalificaties of ervaring. Gelukkig zorgen wij ervoor dat alle coaches op Coachregio door ons zijn geverifieerd als erkend lid van een beroepsorganisatie. Hoewel dit geen garantie is dat ze een de beste coach voor jouw situatie zijn, vertelt het je wel dat de coach aan deze eisen heeft voldaan en een bepaald niveau van opleiding en ervaring heeft bereikt.

Ervaring

Je kunt ook besluiten om een coach te zoeken die een bepaalde expertise heeft op het gebied (coachonderwerp) waar je aan wilt werken of die aansluit bij jouw ervaringen, zoals levensstijl, zelfvertrouwen, relaties, carrière, pensioen enz.

Veel coaches gebruiken positieve denktechnieken, en die kunnen geweldig zijn! Maar als ze in de verkeerde context worden gebruikt bij mensen met OCD, kunnen ze juist schadelijk zijn voor hun herstel. Dus als je een bepaalde behoefte, achtergrond of eis hebt, dan wil je misschien werken met een coach die ervaring heeft op dat gebied en die misschien zelfs geworsteld heeft met dezelfde dingen als jij.

Aan de andere kant kun je de voorkeur geven aan een coach die geen ervaring heeft op jouw specifieke gebied, zodat ze geen vooringenomen ideeën hebben over jouw doel.

Prijs

Een van de eerste dingen die mensen willen weten van een coach is hoeveel ze rekenen.

Je ontwikkeling en toekomst zijn belangrijk voor je, maar je hebt misschien ook een budget, en daar wil je natuurlijk binnen blijven. De prijs is een lastige vraag.

Gemiddeld vragen de meeste coaches tussen de €50-€200 per sessie, maar er zijn er ook die meer vragen.

De prijs bepaalt niet noodzakelijk hoe goed de coach is. De hoogste prijs betekent niet de beste coach.

De totale prijs kan ook afhangen van het aantal benodigde sessies. Het kan moeilijk zijn voor een coach om je te vertellen hoeveel sessies je nodig zult hebben om je doel te bereiken. Ze kunnen het je simpelweg niet vertellen, het hangt allemaal af van hoe snel en hoeveel actie je bereid bent te ondernemen.

Het kan ook afhangen van wat je tot nu toe heeft tegengehouden. Als je veel last hebt van moeilijke gedachten, gevoelens en kritische zelfpraat dan kan het wat meer tijd kosten om je te helpen actie te ondernemen.

Maar je kunt je coach vragen hoeveel sessies hun cliënten gemiddeld hebben. Er zijn coaches die cliënten hebben die hun doelen al na twee sessies hebben bereikt, maar gemiddeld hebben de meeste cliënten tussen de vijf en zes sessies nodig.

Veel coaches vragen vooraf een bedrag voor een groep (meerdere) sessies. Dit is niet bedoeld om je te binden, maar om er zeker van te zijn dat je je inzet voor het proces. Cliënten zien niet altijd de voordelen van coaching na een of twee sessies, maar na vijf of zes beginnen ze echt het verschil te merken.

De meeste cliënten zijn geen grote bedrijven, maar individuen die als doel hebben om van baan of carrière te veranderen.

 

We hopen dat je met de bovenstaande punten beter weet waar je op moet letten bij het kiezen van de beste coach. Ook is het wellicht interessant om de 10 belangrijke punten bij het kiezen van een coach eens te lezen.