Holistisch Coachen

Holistisch Coachen

Er wordt tegenwoordig veel gebruik gemaakt van coaching. Echter zijn er veel stijlen van coaching en veel mensen vragen zich af wat deze precies inhouden. In dit artikelen leggen we uit wat holistisch coachen precies inhoudt.

Op zoek naar een coach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Of het nu gaat om verbetering in het zakenleven, het privé-leven of het relatie/liefde-leven, het doel van een coach is om de stijl van coaching te gebruiken die zijn cliënt het best helpt om de gewenste doelen te bereiken.

Bijvoorbeeld, iemand kan een business coach inhuren die een oplossingsgerichte aanpak gebruikt volgens NLP. De coach zal met de cliënt werken om een duidelijke visie te krijgen over het gewenste resultaat, hem helpen om duidelijke doelen te stellen, en zich richten op de oplossingen die hem in de juiste richting zullen leiden.

Een ander voorbeeld zou een traditionele atletiek coach zijn die een autocratische stijl benadering gebruikt. Deze methode is meer autoritair, waarbij de coach de cliënt vertelt wat te doen met weinig tot geen inbreng van de cliënt. Het doel voor de cliënt is om een specifieke techniek te leren die hij of zij niet kent en die hem of haar zal helpen zijn of haar doelen te bereiken.

Wat is holistisch coachen?

Holistisch coachen is een heel andere benadering dan oplossingsgericht of autocratisch coachen, in die zin dat het zich meer richt op het grotere plaatje in het leven van de cliënt, waarbij alle gebieden van zelfverbetering worden aangesproken, in plaats van één.

Coaches die deze stijl van coachen hanteren, geloven dat het aanpakken van één probleem in het leven van hun cliënt, ook alle andere problemen eromheen beïnvloedt. Dit komt omdat holistische coaches geloven dat “alles rust in een web van onderlinge verbondenheid”. Elke actie die we ondernemen en elke beslissing die we ooit hebben genomen, heeft een effect op een ander deel van ons leven.

Veel holistische coaches zien ook de geest, het lichaam en de geest als één. Als je wilt werken aan het helen van één, moet je ook werken aan de andere twee.

Deze stijl van coachen kan zowel op het werk als thuis worden toegepast, en is niet gericht op één specifiek gewenst resultaat. Er kan een hoofdprobleem zijn dat een cliënt wil aanpakken, maar de coach zal zich daar niet alleen op richten, en zal er in plaats daarvan voor zorgen dat het probleem wordt aangepakt door ook te werken aan alle andere problemen in hun leven die er ook van invloed op kunnen zijn of er op de een of andere manier mee verbonden zijn.

Dit is om blijvende resultaten te creëren, zodat de cliënt een gevoel van balans en veiligheid ervaart dat hij voorheen niet had.

Als iemand zich wil richten op het behouden van een gezonde mindset, kan de coach kijken naar hun lichamelijke gezondheid. Als iemand zijn fysieke gezondheid wil veranderen, kan de holistische coach kijken naar het stressniveau of de mentale gezondheid van de cliënt.

Er zijn veel verschillende technieken die holistische coaches kunnen gebruiken om cliënten te helpen transformaties door te voeren op alle niveaus. Coaches kunnen gebruik maken van spirituele meditatietechnieken, zelf-empowerment, of mindfulness/ontspanning oefeningen om genezing van binnenuit te bereiken.

Het doel van deze vorm van coaching is om een gevoel van vervulling en welzijn in het leven van mensen te creëren, en er zijn veel verschillende soorten mensen die er baat bij kunnen hebben.

Of het nu gaat om mensen die hebben geworsteld met een echtscheiding, verlies van baan, gezondheidsproblemen, of andere emotionele trauma’s, holistische coaching kan helpen bij genezing op alle niveaus. Het vereist een zekere mate van persoonlijke kracht en toewijding, want genezing is niet altijd gemakkelijk of mooi, en het gebeurt zeker niet van de ene dag op de andere.

Men moet in staat zijn de harde waarheden onder ogen te zien om de veranderingen te kunnen maken die nodig zijn om het algehele welzijn te verbeteren. Het is echter noodzakelijk om te groeien en je leven te veranderen. Soms ben je zelf degene die je pijn doet of je tegenhoudt, en daar verantwoordelijkheid voor nemen is iets waar een holistische coach je bij kan helpen.

Holistische coaches bieden de steun en aanmoediging die hun cliënten nodig hebben om echte verandering te laten plaatsvinden. Zij zullen de juiste vragen stellen om uit te vinden waar de wortel van elk probleem ligt, en hen dan helpen om tot oplossingen te komen.