Je vormt je leven met de acties die je elke dag neemt

je vormt je leven door je acties

Die titel klinkt waarschijnlijk afgezaagd, en u hebt hem ongetwijfeld al eerder gehoord, maar dat komt omdat hij waar is. En als je moeite hebt die acties en gewoontes te beheren, dan kan een leefstijlcoach of een life coach je hierbij helpen.

Neem even de tijd om de titel nog eens te lezen, want het is niet alleen waar, het kan ook enorm krachtig zijn als je je erdoor laat leiden.

De handelingen die je elke dag herhaalt worden gewoonten en veel mensen hebben de gewoonte om negatief tegen zichzelf te spreken. Die ene, vervelende gewoonte kan je tegenhouden om van het leven te genieten.

Zou je het niet heerlijk vinden om een streep in het zand te zetten en te zeggen: geen negatieve zelfpraat meer?

“Ik ben positief en vol vertrouwen over mijn leven en mijn capaciteiten.”

En het begint zo simpel als dat. Zeg die belangrijke zin tegen jezelf.

“Ik ben positief en vol vertrouwen over mijn leven en mijn capaciteiten.”

Het zal oefening vergen want je moet het menen. Je moet het geloven.

Je kunt je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen in je leven vergroten door eenvoudige, ondersteunende gewoonten te creëren die zorgen voor een betere levensstijl. Ik heb hieronder drie voorbeelden opgenomen.

Voorbeeld 1

Veel mensen worstelen met het idee van zelfprijzing omdat ze niet als arrogant willen worden gezien. Arrogantie is wanneer je opschept tegen andere mensen, maar zelf-prijzing is geen arrogantie. Het is een koestering van jezelf, door jou.

Planten bloeien vaak op als ze positieve aanmoediging krijgen, hetzij doordat mensen vriendelijk tegen hen spreken, hetzij doordat er zachte muziek voor hen wordt gespeeld. Zelfprijzing is het koesteren van je tere innerlijke bloesem. Wees lief voor jezelf. Je hebt je liefde en aanmoediging nodig na jaren van “kan niet” “mag niet” “doe niet” van anderen te horen gekregen.

Als heel jong kind herinner ik me dat mijn beste vriend en ik urenlang rollenspellen speelden en fantasiescènes uit verhalen naspeelden: over circussen, piraten en zeemonsters, cowboys en indianen, enz. We konden ons van alles voorstellen. Toen we eenmaal naar school gingen, werd ons rollenspel minder en stopten we ermee, omdat we onze beperkingen leerden kennen en alle dingen die we “wel en niet” zouden moeten doen in het leven.

Je zult vaak zien en horen dat jonge kinderen verbazingwekkend positief zijn over zichzelf, gewoon omdat hen nog niet is verteld dat ze niet zo geweldig mogen zijn als ze zijn.

Zelfprijzing gaat over het ongedaan maken van alle negatieve conditionering waarin je hebt geloofd door de jaren heen. Het is een positieve nieuwe gewoonte die je voor jezelf creëert.

Zeg deze eenvoudige zin tegen jezelf wanneer je een gekozen activiteit voltooit. Bijvoorbeeld:

Als ik ’s morgens mijn ogen open doe. – “Ik ben positief en vol vertrouwen over mijn leven en mijn capaciteiten.”

Ik ben klaar met tandenpoetsen – “Ik ben positief en vol vertrouwen over mijn leven en mijn capaciteiten.”

Ik ben klaar met lunchen – “Ik ben positief en vol vertrouwen over mijn leven en mijn capaciteiten.”

Voorbeeld 2

Let op alle goede dingen die je elke dag doet, bv. de tijd nemen om naar iemand te luisteren; een glimlach delen met een vreemde; zwaaien naar een buurvrouw; een ondersteunend bericht sturen; een vriend helpen. Erken alle acties die je doet en die een positief verschil maken voor anderen.

 

Aan het eind van de dag je acties bekijken en alle positieve acties die je hebt ondernomen opschrijven, is een heerlijk makkelijke gewoonte die je gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen een boost zal geven!

Voorbeeld 3

Denk terug aan toen je een kind was, wat wilde je het liefst van anderen horen? Niet wat anderen daadwerkelijk tegen je zeiden, maar wat je wilde horen. Het zou kunnen zijn: “Je kunt het.” “Ik geloof in je.” “Je bent geweldig.”

Wanneer je in de spiegel kijkt, in plaats van microscopisch je gebreken en onvolkomenheden te bestuderen en je daarop te concentreren (die hebben we allemaal), zie dan het unieke in jezelf.

 

Freddie Mercury werd geplaagd over zijn grote tanden, maar die bleken deel uit te maken van zijn iconische imago. Schoonheid is in het oog van de toeschouwer. Hou van jezelf en zeg die dingen tegen jezelf die je zo graag wilde horen.

 

Het voelt in het begin misschien een beetje goedkoop, totdat je het jezelf laat geloven. Want je kunt alles doen waar je je zinnen op zet. Je kunt in jezelf geloven. Je bent geweldig. Je bent gewoon niet geoefend in positief geloven, maar door deze dagelijkse gewoonte te gebruiken zul je gaan beseffen hoe goed je bent.

Tot slot

Mensen zijn verbazingwekkend. Wij allemaal zijn verbazingwekkend. Het bestaan van menselijk leven op een rots die door de ruimte draait is verbazingwekkend. En het is verbazingwekkend hoeveel tijd en energie we steken in het beschadigen van ons gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen met negatieve zelfpraat gedurende ons hele leven.

 

Negatieve zelfpraat is verschrikkelijk aanpasbaar. De negativiteiten waarin je als kind, en als tiener, bent gewikkeld, zijn anders dan de negativiteiten die je in verschillende fasen van het volwassen leven ervaart. Mensen kunnen hun hele leven beschadigd worden door negativiteit, van de een of andere soort.

 

Een life coach richt zich het helpen van mensen bij het creëren van het leven waarvan ze kunnen genieten. Ze zorgen dat cliënten zelfverzekerd en zeker van hun toekomst zijn. Met geld koop je geen geluk. Geluk vergt werk van een andere orde.

 

Als je moeite hebt om een positieve toekomst voor jezelf te zien, neem dan contact op met de lifecoaches op Coachregio. De meeste bieden een gratis kennismakingsgesprek aan waarin je kunt praten over je huidige situatie en hoe de coach je zou kunnen helpen.