Hoe maak je een levensplan?

Levensplan

Ben je gelukkig met waar je nu staat in het leven? Zo ja, dan heb je veel geluk. Zo niet, welkom in de realiteit. En misschien is het een idee om te overwegen een life coach om wat extra hulp te vragen. 

Mensen zijn (bijna) niet in staat om 100% tevreden te zijn met hun huidige situatie, hoe evenwichtig en succesvol anderen die ook vinden. Dit komt omdat we de neiging hebben om op bepaalde plekken in het leven te komen zonder enige betekenis, doel of richting. Om deze lukrake levensstijl te vermijden, moet je leren hoe je een levensplan maakt.

Wat is een levensplan? Hoe zal het je een hogere levenstevredenheid geven? Als het zo geweldig is, hoe formuleer je er dan een?

Nou, je hebt geluk, want je bent op de exacte pagina beland waar je antwoorden op al deze zult vinden. Dus, hou je vast en laat de rit van levensveranderende geheimen beginnen!

Wat is een levensplan?

Er is geen levend mens die geen wens of droom zou hebben. De kans is ook groot dat de meeste mensen hun wensen en dromen als volstrekt onrealistisch en onhaalbaar beschouwen. Daarom weerhoudt de onbewezen maar reusachtige angst om te falen hen ervan om naar de sterren te reiken.

Leestip: Zelfvertrouwen opbouwen: 3 manieren die je moet proberen

Wat denk je? Als mensen naar de maan kunnen, onder water kunnen leven en kunnen vliegen, is alles mogelijk. Wat vooral mogelijk is om te realiseren is het idee dat je in je hoofd hebt.

Je vraagt je misschien af hoe je dit idee, deze wens of deze droom tot leven kunt brengen. Het eenvoudige antwoord is een levensplan.

Wat is nu eigenlijk een levensplan? Is het een boekje met een script van hoe je leven zou moeten zijn? Of is het een omlijnd schema van de exacte stappen die je elke minuut moet zetten?

Een levensplan is geen van deze dingen. In plaats daarvan is het een geschreven belofte aan jezelf om te proberen de doelen af te vinken die je wilt bereiken. Het is je gedachten in de vorm van woorden op een stuk papier.

Maar wat als je net begin 30 bent en niet zeker weet of dit dezelfde doelen zijn die je zou willen als je 50 bent? Er is niets om je zorgen over te maken! Een levensplan heb je helemaal zelf in de hand. In werkelijkheid is een goed levensplan flexibel – en moet dat ook zijn. Er moet genoeg ruimte zijn voor veranderingen, zodat u kunt groeien en slagen in de toekomst.

Hoe maak je een levensplan?

Laten we nu overgaan tot het beste deel: hoe maak je een levensplan.

Er is geen vastomlijnde strategie of harde regel als het gaat om het leren maken van een levensplan. Het enige wat je hoeft te doen is trouw zijn aan jezelf. Voer bovendien de volgende tips in het proces in, zodat je een realistisch en haalbaar levensplan kunt hebben dat aan je behoeften voldoet en ervoor zorgt dat je je doelen bereikt

1. Wees je bewust van je mislukkingen

De meeste plannen vereisen dat je begint met je sterke punten. Dingen die je hebt bereikt in het leven, nooit hebt verknoeid, verbazingwekkend goed in bent, enz. Maar dat is niet het meest authentieke perspectief van het leven.

De waarheid is dat we allemaal falen, en dat gebeurt vaker dan we zouden willen accepteren. Maar we moeten onze mislukkingen meer accepteren, omdat ze ons uiteindelijk helpen groeien. Mislukkingen zijn het bewijs dat we het proberen. Vind je het lastig om een tegenslag of mislukking te verwerken? Een life coach kan je hier goed bij helpen.

Als je begint met je mislukkingen, krijg je meteen een duidelijk idee van welke weg je in de toekomst wilt bewandelen. Ten eerste laten mislukkingen je zien op welke route je echt moeite doet. Herhaaldelijk falen in een bepaalde richting is een teken van je passie. Aan de andere kant, consequent falen na vele pogingen en veranderingen is een teken dat je je moet afkeren.

Als je je bewust bent van je mislukkingen, krijg je meteen een duidelijke richting om aan vast te houden. Bovendien vertellen je mislukkingen je precies wat je moet herstellen, zodat de rest van de reis soepel verloopt.

2. Bepaal je langetermijnvisie

Wat u ook plant voor de toekomst, het moet voldoen aan uw moraal en overtuigingen. Dus, voordat u iets plant, moet u uw levenswaarden identificeren. Door dit te doen voorkomt u dat u een levensplan ontwikkelt dat botst met uw spiritualiteit en mentale stabiliteit. In lijn zijn met je waarden is zeer cruciaal voor een gelukkig leven.

In het geval dat je een sterk gelovige bent in empathie, moet je ervoor zorgen dat je langetermijnplannen de mensen om je heen niet schaden. Een empathisch individu kan bijvoorbeeld niet werken voor een make-up fabrikant die op dieren test.

3. Evalueer jezelf

Kijk eens terug op basis van uw mislukkingen in het verleden en uw duidelijke visie op de toekomst. Denk aan de dingen en gebeurtenissen die het meest in uw geheugen gegrift staan. Leer ervan door het goede eruit te halen en uit te zoeken hoe u het slechte kunt herstellen. Weet wat u nooit meer wilt herhalen, terwijl u de dingen oppikt die u wel wilt voortzetten.

Uw verleden moet u niet achtervolgen. Daarom is een grondige evaluatie nodig voordat u de toekomst ingaat.

4. Stel prioriteiten voor de toekomst

Dit is het moment om uw toekomstplannen chronologisch op een rijtje te zetten. Op dit punt bent u niet bezig met het opstellen van een doel of plan; u moet gewoon prioriteiten stellen in de volgorde waarin u ze wilt bereiken.

Als u bijvoorbeeld 30 jaar oud bent, is het kopen van een huis in de komende twee jaar misschien uw eerste prioriteit. Daarna wilt u misschien trouwen als u 35 jaar oud bent. Daarna wilt u misschien een nieuwe zakelijke onderneming beginnen.

Plan doelstellingen en stel een actieplan op

U hebt nu een visie, en u hebt ook uw prioriteiten voor de toekomst bepaald. Het is tijd om alles in een actieplan te gieten.

Begin met het bedenken van SMART-doelen voor elk van uw toekomstplannen. Zodra uw doelen zijn afgerond, maakt u er een actieplan van.

In principe moet je je doelen opsplitsen in kleine uitvoerbare en praktische mijlpalen. Bijvoorbeeld, om een huis te kopen, moet je eerst geld sparen. Je plan moet alle manieren bevatten om meer geld te sparen en een geschikte plek voor jezelf te krijgen.

Conslusie

Uiteindelijk komt het allemaal neer op u en uw motivatie om uw leven te verbeteren. Als u op een dag in een staat van bestaan wilt verkeren waarin u trots kunt zijn op uw prestaties op basis van uw beoordelingsschalen, is een levensplan een manier om te gaan.

Je hebt een gratis, gemakkelijk toepasbaar sjabloon voor je liggen. Je hebt ook genoeg redenen om dit sjabloon goed te gebruiken. Als je wilt, ben je vrij om het aan te passen aan je eigen wensen en voorkeuren.

Er is geen excuus meer om te verslappen. Ga meteen aan de slag met je levensplan, zodat je over een paar jaar terug kunt kijken en jezelf kunt bedanken voor dit moment!