5 manieren waarop een budgetcoach je kan helpen

budgetcoaching

Als het over geld gaat, deinzen velen van ons terug. Misschien gaat het financieel niet zo goed met ons als we zouden willen, misschien vinden we het moeilijk om over geld te praten of misschien is het iets wat we niet echt begrijpen. Voor mij is het waarschijnlijk een gezonde mix van alle drie.

Op zoek naar een budgetcoach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Als je bedenkt dat het van papier en metaal is, is het verrassend hoe beladen geld emotioneel kan zijn. Of, om precies te zijn, hoe beladen het idee van geld kan zijn. Want, laten we eerlijk zijn – geld zelf heeft geen motief of moraal. Het kan niet ‘slecht’ of ‘goed’ zijn. De manier waarop wij geld zien, is wat het macht en greep op ons geeft.

Dus hoe kunnen we deze perceptie veranderen, stoppen met het onderwerp geld als iets waar we voor terugdeinzen, en leren hoe we onze financiën op een positieve manier kunnen beheren? Er zijn verschillende wegen die je kunt bewandelen, waaronder zelfeducatie, maar als je echt ongezonde gewoonten en overtuigingen wilt ontwortelen en veranderen, kan steun zoeken bij een budgetcoach van onschatbare waarde zijn.

 

Hier zijn een paar manieren waarop een coach u kan helpen uw geld te beheren.

1. Verander beperkende overtuigingen rond geld

De overtuigingen die we hebben over de wereld (inclusief die over geld) worden meestal gevormd in onze jongere jaren en kunnen worden beïnvloed door onze ouders, verzorgers of andere gezaghebbende figuren in ons leven. Soms worden de overtuigingen die we ontwikkelen beperkend omdat ze ons tegenhouden. Ik was bijvoorbeeld altijd ‘slecht’ in wiskunde (althans, dat wilden mijn leraren me doen geloven) en sindsdien voelt alles wat met getallen te maken heeft overweldigend aan.

 

Deze overtuiging die ik heb, dat ik ‘slecht’ ben met getallen, kan me er vaak van weerhouden om meer te leren over geld. Het doel van budgetcoaches hier is om je te helpen je beperkende overtuigingen rond geld te herkennen en ze te veranderen zodat ze positiever worden. Dit is echt het basiswerk dat nodig is om blijvende verandering in je gewoonten en gedrag teweeg te brengen.

2. Verbeteren van financieel bewustzijn

Ons hoofd in het zand steken als het op geld aankomt, voelt vaak als een natuurlijke reactie als we er een slechte relatie mee hebben. Maar door dit te doen, maken we het alleen maar erger. Als we ons meer bewust worden van onze eigen financiën – wat er binnenkomt en uitgaat – krijgen we meer duidelijkheid en kunnen we beter geïnformeerde beslissingen nemen.

 

Werken met een coach kan je daarbij helpen, omdat hij je begeleidt op verschillende manieren om je bewustzijn te vergroten. Zodra u uw eigen situatie beter begrijpt, wilt u misschien meer te weten komen over andere financiële elementen zoals beleggingen, belastingen of pensioenen. Kennis is macht en nooit is dit meer waar dan in de financiële wereld.

3. Stel financiële doelen

Of u nu wilt gaan sparen voor een aanbetaling op een huis of een manier wilt vinden om uw inkomen te verhogen, het stellen van financiële doelen is een essentieel onderdeel van geldbeheer. Doelen stellen, verantwoordelijkheid aanmoedigen en actie ondernemen zijn vaardigheden die alle coaches bezitten.

 

Door regelmatig sessies met hen bij te wonen, krijgt u de ruimte en de tijd om uit te werken welke financiële doelen u wilt stellen en hoe u die realistischerwijs kunt bereiken. Hun aanwezigheid dient als verantwoordingsplicht, omdat u tijdens elke sessie uw vorderingen aan hen rapporteert. Als je het moeilijk vindt om gemotiveerd te blijven met doelen, kan het werken met een coach een ideale oplossing zijn.

4. Bepaal prijzen voor uw producten/diensten

Als je een eigen bedrijf hebt dat producten of diensten verkoopt, zul je op een gegeven moment je prijzen moeten vaststellen. Afhankelijk van je business kan dit verrassend moeilijk aanvoelen, omdat je een monetaire waarde moet toekennen aan iets dat je aanbiedt. Met alle emoties die dit proces met zich mee kan brengen, is het geen verrassing dat dit een veelvoorkomende zorg is waarvoor mensen naar coaching komen.

 

Een coach kan je helpen uit te zoeken hoe je je bedrijf duurzamer kunt maken, zowel financieel als emotioneel, zodat je niet opbrandt. Als je je prijzen met dit in gedachten vaststelt, ben je goed op weg naar een langdurige, succesvolle zaak.

5. Diversificatie van inkomstenstromen

De manier waarop we werken is aan het veranderen en veel mensen willen graag meerdere inkomensstromen hebben, niet alleen om verschillende passies te vervullen, maar ook als voorzorgsmaatregel voor het geval er een stroom wegvalt. Of je nu een bijverdienste wilt beginnen of gewoon meer snaren aan je boog wilt toevoegen in je huidige carrière/bedrijf, een coach kan je helpen.

 

Veel financiële coaches hebben een financiële achtergrond en beschikken over de ervaring en kennis om u te helpen bepalen welke inkomstenbronnen bij u en uw vaardigheden passen.