Krijg vandaag nog meer zelfvertrouwen

meer zelfvertrouwen krijgen

Je niet zelfverzekerd voelen is een van de moeilijkste gevoelens die je in je leven kunt hebben. Het kan op zoveel manieren tot uiting komen; of het nu gaat om sociaal zelfvertrouwen bij het ontmoeten van mensen, op het werk zijn en je mond open doen, vertrouwen hebben in je eigen kunnen (op het werk en thuis), in staat zijn je uit te spreken en grenzen aan te geven, je niet goed genoeg voelen in relaties, enzovoort, het kan ons hele leven lang voorkomen.

Veel life coaches hebben door de jaren heen gemerkt dat meeste van ons periodes van weinig zelfvertrouwen hebben, en hoe meer we er niets aan doen, hoe meer het ons leven beïnvloedt en doordringt op alle gebieden.

Veel mensen hebben gebrek aan zelfvertrouwen in een bepaald deel van ons leven, en dat dit een normaal gevoel is. Jij bent normaal. Wat er echter gebeurt, is dat het je leven kan overnemen en we kunnen dan angst en schaamte voelen, en het kan doorsijpelen naar meer gebieden van ons leven. Het kan dan een vicieuze cirkel worden van ons niet zelfverzekerd voelen

Hoe zelfvertrouwen te stimuleren

Om ervoor te zorgen dat jij voortaan weet hoe je meer zelfvertrouwen krijgt op een moment waarop het naar een dieptepunt is gezakt, delen we hieronder hoe je dat doet:

Reflecteren en dagboeken

Achter een gebrek aan zelfvertrouwen zit vaak angst, dus vraag jezelf af: “Wat is de angst die ik heb?”, en: “Welke overtuigingen houden me tegen?” Door hierover te journalen en tijd te besteden aan reflectie op datgene waardoor je je niet zelfverzekerd voelt, word je je bewust van wat er van binnen gebeurt. Bewustwording is altijd de eerste stap.

Regelmatig inchecken

Onze innerlijke wereld is de plaats van onze gedachten, gevoelens en overtuigingen en dit alles heeft invloed op ons gedrag. Sta elke dag even stil en luister naar de gedachten die opkomen rond het gevoel van onvertrouwen. Wees een detective in je benadering, luister met vriendelijkheid naar jezelf en veroordeel niet. Als we de gedachten kennen die steeds opkomen, kunnen we ze in vraag stellen – zijn ze nuttig? Zijn ze accuraat?

Je wijze innerlijke leider

Begin je te verbinden met het sterke deel in jezelf. Dit is het deel dat op zoek is naar antwoorden en je wil helpen. Dit is het deel van jou dat hunkert naar verandering en open staat voor verandering. Dit is het deel van jou dat weet dat er op dit moment een beter leven voor je is.

Breng elke dag tijd door met dit deel. Als je moeite hebt om dit deel in jezelf te vinden, kan het helpen om terug te denken aan de momenten in je leven waarop je die kracht en wijsheid van binnen hebt gevoeld of om samen te werken met een life coach. Vraag jezelf dan af: “Waar voelde ik dat deel het sterkst in mijn lichaam?”, “Welke kleur zou ik associëren met dat deel?”, “Wat zou het op dit moment tegen me zeggen?” en tenslotte, “Welke houding neemt het aan?” Contact maken met dit deel (indien mogelijk op dagelijkse basis), helpt ons toegang te krijgen tot de wijsheid in ons allemaal.

Gebruik je lichaam

Je lichaam is een van je sleutels tot zelfvertrouwen. Hoe sta je en gedraag je je als je je niet zelfverzekerd voelt? Word je kleiner? Wat zou je zelfverzekerde houding zijn? Wanneer we ons verbinden met ons lichaam en ons zelfverzekerd voelen in onze houding, stuurt dat een boodschap naar onze hersenen en geest dat we het kunnen, en dat we het echt kunnen. Kijk eens naar Amy Cuddy Power Pose voor meer informatie over het onderzoek naar het gebruik van je lichaam.

Comfortzone oprekken

We kunnen allemaal vast komen te zitten in onze comfort zones en wanneer we ons niet zeker voelen in een deel van ons leven, kunnen we kleiner worden. Begin na te denken over wat voor jou een stretch zou zijn. Begin met het samenstellen van een lijst van manieren waarop je uit je comfortzone kunt stappen en stel jezelf uitdagingen – hoe meer je jezelf uitdaagt en slaagt, hoe meer je groeit in zelfvertrouwen.

Een gebrek aan zelfvertrouwen heeft op een bepaald moment en op een bepaalde manier invloed op ons allemaal. Ik zie het als de manier van onze ziel om ons te laten weten dat we klein spelen in ons leven. Het is een kans voor ons om na te denken en te zien waar onze innerlijke praat over gaat en een kans om te groeien en ons te ontwikkelen tot wie we bedoeld zijn te zijn.

 

Krijg meer zelfvertrouwen door de bovenstaande tips uit te voeren. Wil je hier meer (onder)steuning bij krijgen, schakel dan een coach in die jou hierbij kan helpen.