5 manieren om onzekerheid bij het opstarten van je bedrijf aan te pakken

opstarten van je bedrijf

Misschien is uw bedrijf iets waar u na het werk en in het weekend al jaren in stilte aan werkt. Misschien was het een oplossing die bij je opkwam toen je moeite had om een bestaande te vinden. Wat je idee ook is: Bij het opstarten van je bedrijf kan er veel angst en zelftwijfel zijn. In dit artikel lees je hoe je dit zelf aanpakt en hoe een ondernemerscoach of executive coach je hierbij kan helpen.

Op zoek naar een ondernemerscoach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Degenen onder ons die een eigen bedrijf beginnen, zijn er gepassioneerd over. Ze zijn vaak hartstochtelijk en doelgericht, en dit maakt de angst alleen maar groter.

De zelftwijfel kan zo groot worden dat we het opstarten uitstellen. We wachten tot we denken dat het ‘perfect’ is of tot de ’tijd rijp is’ en voor we het weten zijn er jaren voorbij gevlogen. En hoewel zelftwijfel zelden volledig kan worden uitgebannen, kunnen we leren ermee om te gaan en ons er niet van te laten weerhouden te doen wat we echt willen.

Dus, als je klaar bent om je zelftwijfel aan te pakken en je bedrijf te lanceren, lees dan verder voor onze top vijf tips.

1. Denk goed na over uw 'Waarom'

Wanneer we verstrikt raken in de kleine details van het opbouwen van een bedrijf, kunnen we soms vergeten waarom we er in de eerste plaats aan begonnen zijn. Een gemakkelijke manier om wat moed en vastberadenheid op te doen is jezelf eraan te herinneren waarom je er precies aan begonnen bent. Wat hoop je te bereiken? Wie wil je helpen?

 

Schrijf voor jezelf een mission statement met daarin je doel, maak een lijst van de waarden die je bedrijf heeft en kom daar steeds op terug. Print ze uit en prik ze boven je werkplek zodat je een visueel geheugensteuntje hebt wanneer zelftwijfel de kop opsteekt.

2. Identificeer hoe zelftwijfel opduikt

Zelftwijfel is een meester in vermomming en kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder perfectionisme en uitstelgedrag. Als je eenmaal weet hoe het verschijnt, zul je beter in staat zijn om het te herkennen en te benoemen voor wat het is. Dit gevoel van zelfbewustzijn is op zichzelf al krachtig.

3. Herformuleer je angst

Dit klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar het herkaderen van je angst als iets positievers kan een spel wisselaar zijn.

 

Bijvoorbeeld, wanneer je zelftwijfel opmerkt, kun je tegen jezelf zeggen dat je je zo voelt omdat je uit je comfortzone stapt en vooruit gaat. Dit is iets positiefs!

 

Of je kunt proberen jezelf wijs te maken dat de angst die je voelt eigenlijk opwinding is. De twee emoties lijken fysiologisch erg op elkaar, wat betekent dat je lichaam vaak het verschil tussen de twee niet kan zien.

Als je moeite hebt om je mindset te veranderen, vinden veel mensen de hulp van een coach zoals een ondernemerscoach of life coach nuttig.

4. Omring jezelf met mensen die je steunen

Zelfs als je je bedrijf niet als eenmanszaak start, onderschat nooit de kracht van steun van buitenaf. Probeer in contact te komen met mensen die ‘snappen’ wat je doet en waarom je het doet. Zoek contact met collega-ondernemers, deel uw uitdagingen en successen, maak tijd om over het proces te praten. 

 

De steun van een business coach kan hierbij van onschatbare waarde zijn. Een business coach kan je niet alleen helpen om door je zelftwijfel heen te komen, maar je ook begeleiden en ondersteunen bij de praktische aspecten van het opstarten. 

5. Vier elke stap

Wanneer u begint met het nemen van de stappen om uw bedrijf te lanceren en te runnen, is het belangrijk om de tijd te nemen om na te denken over wat u hebt bereikt en dit te vieren! Maak een lijst van hoe u het bereiken van uw doelen zult vieren en welke beloningen u uzelf zult trakteren (wat dacht u van een stress-verlichtende massage?).

 

Maak aan het eind van elke maand ruimte voor deze reflectie. Vraag jezelf af wat er goed ging, wat je hebt bereikt en wat er niet is gebeurd. Als er doelen zijn die niet zijn gehaald, kijk dan hoe dat komt en bedenk welke andere aanpak je de volgende keer zou kunnen kiezen. Vergeet niet dat zelfs een stap terug een kans is om te leren.