Stop met overdenken via deze technieken

overdenken

Een aanleiding die vaak wordt gelinkt aan een burn-out is het begin van de zogenaamde term overdenken. In dit artikelen leren we je technieken die veel burn out coaches gebruiken. Maar laten we je dit alvast vertellen “Stop met zinloos overdenken!”.

Op zoek naar een burnout coach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Overdenken (overthinking) helpt niemand; het veroorzaakt angst en onzekerheid, elke stap van de weg, en je zorgen maken over de gevolgen van het maken van de ‘verkeerde’ beslissing is zeker niet de juiste weg naar het creëren en opbouwen van je beste leven!

Klinkt makkelijk? Ok, dus wat kun je eigenlijk doen om jezelf te helpen? Hier zijn onze zes tips om je te helpen om het overdenken te stoppen…

1.

Neem het leven niet te serieus – blijf relativeren en probeer het van de leuke kant te zien. Als ik me angstig of gestrest begin te voelen, realiseer ik me vaak dat ik het allemaal veel te serieus neem en even moet ademhalen, ontspannen en chillen. Dit brengt me bij punt twee…

2.

Erkennen dat je de druk begint te voelen of in een negatieve stemming raakt, is de eerste stap om er iets aan te kunnen doen! Bijvoorbeeld, als ik weet dat ik begin met overdenken (dat doen we allemaal!), zing ik een regel van een Spice Girls liedje en denk ‘Stop right now, thank you very much…’. Dit is een positieve gewoonte geworden en een gedragspatroon dat me echt doet stoppen, de situatie evalueert en herbekijkt hoe ik reageer…

Weet je dat de meeste dingen waar je je zorgen over maakt nooit gebeuren? Als je gestopt bent en overdenken hebt erkend, denk dan – is het…

3.

Een echte zorg die zich nu voordoet? Zo ja, maak dan een lijst van drie positieve acties die je kunt ondernemen om het probleem aan te pakken. Weet je niet wat ze zouden kunnen zijn? Vraag het aan een vriend of collega – extra inzicht krijgen helpt altijd als je vastzit! Onderneem actie om dingen vooruit te helpen…

4.

Een zorg over iets dat wel of niet kan gebeuren in de toekomst? Mijn aanbeveling hiervoor? Laat het los – ja, weer de spice girls, maar serieus – het leven is te kort. Ga verder met punt vijf en laat je onbewuste geest werken aan mogelijke oplossingen; mensen met wie je kunt praten over je zorgen of positieve actie die je kunt ondernemen.

5.

Veel mensen doet het goed om, zodra ze beginnen met overdenken, heel hard mee te zingen met ‘Let It Go’ van Frozen terwijl je alleen in de auto zit (of met de kinderen als ze in de buurt zijn) – je krijgt misschien wat grappige blikken van andere automobilisten, maar je ziet er in ieder geval uit alsof je een leuke inzinking hebt in plaats van een ellendig wrak van overdenken…

6.

Leid jezelf af, concentreer je op het heden, en heb een aantal slimme zelfhulp technieken in je mouw klaar voor wanneer dergelijke gelegenheden zich voordoen! Kijk naar een grappige film waar je van houdt; luister naar een opbeurend liedje – maak er je favoriete themadeuntje van voor zulke gelegenheden; praat met een goede vriend die je doet glimlachen; haal even adem en maak een wandeling van vijf of tien minuten; maak voor jezelf je favoriete snack of kook de waterkoker; neem een bad bij kaarslicht; word enthousiast over geplande toekomstige gebeurtenissen – of maak een paar nieuwe.  Wat het ook is, omarm het plezier, glimlach, en geniet van de feel-good factor.

Weet je dat perfectionisten die veel presteren bijzonder vatbaar zijn voor het imposter-syndroom en een burn-out?

Streven naar perfectie is een onnodige ambitie en neemt veel van je tijd en energie in beslag, terwijl je niveaus van stress en angst verhoogd. Het resultaat is dat je te veel zal blijven overdenken en twijfelt over wat je aan het doen bent. 

Onthoud, stop en erken, gebruik je rationele beoordelingsvermogen en neem een bewuste beslissing om dingen op een perfect adequate manier te doen. Het gaat er niet om de lat lager te leggen, het gaat erom dat je begrijpt wat je moet doen en dat je het op een perfect adequate manier doet. 

Laten we tot slot dankbaarheid niet vergeten. Nee, ik moedig niet aan tot boomknuffelen of groepsknuffelen (hoewel dat ook leuk kan zijn!). De redenering achter dankbaarheid is dat als je bewust denkt aan iets waar je dankbaar voor bent en veel positieve, leuke vibes hebt, het extreem moeilijk is om op een negatieve manier te denken.

Extra Tip: Maak gebruik van een dankbaarheid pot – leg strookjes papier naast een grote pot en wanneer er iets goeds gebeurt, in de algemene dag-tot-dag, in plaats van alleen grote gebeurtenissen, noteer je dit snel en doe het strookje in de pot.

Als je ooit moeite hebt om positief te denken of dankbaar te zijn, schud je de pot en legt een aantal van de briefjes op tafel. Het lezen ervan zal je herinneren aan de geweldige dingen je in je leven hebt. Je wordt hierdoor bewust dat je huidige gemoedstoestand slechts tijdelijk is. 

Ik hoop dat alle bovenstaande technieken, of op zijn minst een mengeling ervan, je zullen helpen overdenken en twijfels te overwinnen.