Coaching Stijlen

verschil

Omdat coaching zo’n breed beroep is, omvat het een verscheidenheid aan technieken en stijlen. Coaching ’technieken’ zijn de praktijken die worden gebruikt door coaches tijdens sessies.​

Coaching Stijlen

In zijn eenvoudigste vorm is coaching een proces dat mensen helpt zich te ontplooien en hun doelen te bereiken. Of iemands carrière, gezinsleven, zelfvertrouwen of evenwicht tussen werk en privé nu wil verbeteren, het doel van een coach is zijn cliënt te helpen veranderingen door te voeren.

Omdat coaching zo’n breed beroep is, omvat het een verscheidenheid aan technieken en stijlen. Coaching ’technieken’ zijn de praktijken die worden gebruikt door coaches tijdens sessies – deze omvatten NLP, linguïstische modellen, schrijfoefeningen en interview technieken. De term ‘coachingstijlen’ verwijst echter naar de algemene richting van elke sessie.

Wat wil de cliënt? Meer empathisch worden? Een groter gevoel van zelfbewustzijn ontwikkelen? Beter presteren op het werk? Fitter of sterker worden?

De coach zal bepalen wat voor soort coachingstijl hij of zij zal gebruiken, afhankelijk van de resultaten die de cliënt hoopt te bereiken, en hoe hij daar wil komen. Natuurlijk zullen coaches werken met een stijl die is afgeleid van hun eigen ervaringen en training. Meestal creëren die ervaringen een unieke stijl die aspecten combineert van stijlen zoals transformationeel, holistisch, en oplossingsgericht.

Op deze pagina zullen we enkele veel voorkomende coachingstijlen bekijken. We zullen bespreken wat ze inhouden en voor welke gebieden of sectoren ze het meest geschikt zijn.

Prestatiecoaching

Verbetering is de kern van coaching – en verbeterde prestaties zijn de kern van prestatiecoaching. Of je nu een atleet, een artiest, een schrijver, een performer of een musicus bent, het toepassen van gespecialiseerde technieken zal je helpen je grenzen te verleggen en je verwachtingen te overtreffen. Prestatiecoaching kan je helpen om:

 • wegversperringen te identificeren om uw ware potentieel te bereiken;
 • praktische, haalbare doelen te stellen;
 • nieuwe vaardigheden te ontwikkelen;
 • sterke punten te identificeren en te maximaliseren;
 • instrumenten te ontwikkelen om zwakke punten te overwinnen

In plaats van een algemene opleiding te volgen voor de sector waarin je actief bent – over een hele reeks onderwerpen die al dan niet relevant kunnen zijn voor jou – is prestatiecoaching een meer op maat gesneden aanpak.

Prestatiecoaching probeert meer waarde toe te voegen door het individu te helpen uitdagingen aan te pakken die specifiek zijn voor die persoon.

In een zakelijke context kan prestatiecoaching het ware potentieel van medewerkers op alle niveaus naar boven halen – niet alleen van ‘goed presterende’ individuen. Het gaat echter niet alleen om doelstellingen of op cijfers gebaseerd potentieel. Prestatiecoaching is er ook op gericht iemands prestaties te ondersteunen door andere factoren te begrijpen.

Dit kunnen factoren zijn zoals relaties en welzijn, maar ook factoren die het gevolg zijn van organisatorische veranderingen, zoals fusies, overnames of ontslagen. Op deze manier kan prestatiecoaching problemen als ziekteverzuim, burn-out en stress aanpakken.

Werken met een gekwalificeerde, ervaren prestatiecoach zal het individu uitdagen en toch ondersteunen, zodat hij of zij vaker op zijn of haar best kan presteren.

Holistisch coachen

Bij holistische coaching wordt naar de cliënt als geheel gekeken. Deze benadering gaat ervan uit dat, om één kwestie aan te pakken, alle kwesties die er omheen liggen of er op een of andere manier mee verbonden zijn, ook moeten worden aangepakt. Dit komt omdat, volgens de holistische coachingstheorie, alles in een web van onderlinge verbondenheid zit, d.w.z. alles heeft een oorzaak en alles heeft een gevolg.

Wanneer we één aspect van ons leven veranderen, zullen alle andere aspecten ook veranderen. Coaches die gespecialiseerd zijn in de holistische coachingsstijl kijken vaak naar het hele leven van hun cliënten – van hun fysieke fitheid tot de toestand van hun sociale leven om hen te helpen een vredig evenwicht te bereiken. De holistische coachingsstijl moedigt aan tot:

 • een beter begrip van hoe onze acties de wereld beïnvloeden;
 • een groter gevoel van doelgerichtheid;
 • een gezonder lichaam;
 • een rustiger karakter;
 • meer voldoening uit de kleine dingen in het leven

Deze benadering is vooral nuttig wanneer het gaat om het evenwicht tussen werk en privé. Dit komt omdat het kijkt naar alle elementen van het leven van de cliënt, en hen helpt manieren te vinden om in balans te blijven. Holistische coaching wordt ook vaak toegepast bij het aanpakken van gezondheid en stress.

Naast het onderzoeken van fysieke veranderingen die de cliënt kan maken om zijn gezondheid te verbeteren, zal een holistische coach ook kijken naar levensstijlfactoren, relaties en stressniveaus om te zien hoe deze van invloed kunnen zijn op hun gezondheid.

Mindset coaching

Het doel van mindset coaching is om je te helpen beperkende overtuigingen, blokkades, gedragingen of denkpatronen te ontdekken die je kunnen tegenhouden. Bewustwording hiervan is de eerste stap om ze te veranderen. Als ze eenmaal zijn onthuld, kan een mindset coach verschillende herprogrammeringstechnieken gebruiken om blokkades te verwijderen en overtuigingen te vervangen door iets wat jou en je doelen beter zal dienen.

Veel coaches beschouwen en werken met mindset in hun praktijk, zelfs als ze niet worden omschreven als een mindset coach. Als dit iets is waar je specifiek naar op zoek bent, maar de coach waarin je geïnteresseerd bent heeft het niet over mindset, aarzel dan niet om te vragen of dit een gebied is waar ze je mee kunnen helpen.

Groepscoaching

Bij groepscoaching werk je niet alleen met jouw coach, maar ook met een groep anderen. Dit kan persoonlijk of online zijn en je zult je waarschijnlijk in een groep mensen bevinden met soortgelijke doelen als die van jou.

Groepscoaching is meestal goedkoper dan één-op-één coaching, waardoor het voor mensen toegankelijker kan zijn. Je krijgt ook de voordelen van het contact met je mede-coachees, het delen van wijsheid onder elkaar, netwerken en zelfs het maken van nieuwe vrienden.

Groepscoaching is echter niet voor iedereen geschikt. Sommige mensen geven de voorkeur aan de toegewijde aandacht die je alleen krijgt bij één-op-één-werk, dus je zult moeten nadenken over waar je de voorkeur aan geeft en wat het beste zou zijn voor jouw specifieke omstandigheden.

Transformatie coaching

Transformatiecoaching kan, zoals de naam al aangeeft, diegenen helpen die een grote verandering, of veranderingen, in hun leven willen ondergaan.

Hoewel de naam lijkt aan te geven dat het de persoon (en zijn daden) zijn die een transformatie zullen ondergaan, ligt de nadruk meer op de houding en de perceptie van de persoon zelf, dan op zijn daden of gedrag. Dit kan werk inhouden rond het veranderen van iemands zelfbeeld, of percepties over zichzelf en hun beperkingen.

Het niet realiseren of verwezenlijken van onze dromen kan een behoorlijk negatief effect hebben op een persoon. Het gevoel dat je niet alles hebt bereikt wat je in je leven wilde doen, kan leiden tot teleurstelling en frustratie – vooral als het zelftwijfel of angst is die je tegenhoudt. Maar door aan ons zelfvertrouwen te werken, kunnen we het vertrouwen krijgen om te doen wat nodig is om onze doelen te bereiken en ons tevreden te voelen.

Deze aanpak kan je helpen als je wilt veranderen en klaar bent om gedachten, overtuigingen en acties bloot te leggen die langdurige, diepgewortelde transformatie teweegbrengen. Een coach kan je helpen om moedig de veranderingen te creëren die je zoekt, om je niet langer ontevreden, rusteloos en ondermaats te voelen in je leven of carrière.

Visie coaching

Visie coaching is een coaching stijl met de nadruk op toekomst-denken. Het gaat ervan uit dat de kracht van het denken kan worden aangewend om de toekomst vorm te geven. Volgens de theorie van visiecoaching is het waarschijnlijker dat hoe meer we onze gedachten richten op een visie van een resultaat dat we wensen, hoe waarschijnlijker het is dat dat resultaat zal plaatsvinden.

Visiecoaching wordt vaak gebruikt door sportcoaches om atleten te helpen het proces van winnen te visualiseren, bijvoorbeeld door hen aan te moedigen zich voor te stellen hoe zij de finishlijn passeren en hun gouden medaille of trofee op het podium in ontvangst nemen. Het idee is dat het visualisatieproces het lichaam voorbereidt op de taak die het gaat ondernemen, gevoelens van zelftwijfel uitwist die anders de vooruitgang zouden kunnen belemmeren door een pad uit te stippelen naar het gewenste resultaat.

Deze benadering is ideaal wanneer er een specifiek doel of resultaat te bereiken is. Bij sportcoaching worden vaak visualisatietechnieken gebruikt en veel atleten zeggen dat ze de techniek oefenen voordat ze aan een wedstrijd beginnen. Visiecoaching kan ook goed werken bij het werken aan zelfvertrouwen en spreken in het openbaar.

Autocratisch coachen

Autocratisch coachen is een stijl van coachen die eerder een ‘vertellende’ dan een ‘vragende’ benadering heeft.

Deze coachingstijl wordt meestal gebruikt in situaties waarin een cliënt een specifieke techniek moet leren om zich verder te ontwikkelen. In plaats van de teugels in handen te geven van de cliënt, zal de coach de volledige controle van de sessie overnemen door precies uit te leggen wat er moet gebeuren en de cliënt aan te moedigen zijn voorbeeld te volgen.

Deze coachingstijl wordt het meest toegepast in sport-, militaire en bedrijfssituaties, in tegenstelling tot algemene levenssituaties, die meestal een zachtere coachingbenadering vereisen. Autocratisch coachen moedigt aan tot:

 • goede discipline;
 • respect voor autoriteit;
 • hoge niveaus van organisatie

 

Autocratisch coachen is nuttig voor cliënten die structuur nodig hebben of snel een techniek moeten aanleren. Het kan gebruikt worden in personeelscoaching, vooral in veeleisende omgevingen zoals restaurants, verkoop en het leger. Deze manier van coachen kan ook worden gebruikt in sportcoaching om de cliënt verder te brengen in zijn training. Afhankelijk van de omstandigheden kunnen jongerencoaches ook een autocratische stijl integreren.

Democratisch coachen

Democratische coaching nodigt de cliënt uit deel te nemen aan het coachingproces door hem aan te moedigen een “zelfcoachende” houding aan te nemen. De rol van de coach in de democratische benadering bestaat erin de algemene doelstellingen te schetsen, maar de cliënt toe te staan voor te stellen hoe hij of zij die zou kunnen bereiken.

Hoewel een democratische coach de uiteindelijke beslissingen kan nemen, zal hij of zij deze beslissingen baseren op de eigen meningen en gevoelens van de cliënt. De democratische coachingstijl moedigt aan tot:

 • introspectie;
 • een gevoel van verantwoordelijkheid;
 • een gevoel van zelfbeheersing;
 • een gevoel van vrijheid
  goede besluitvormingsvaardigheden die in het dagelijks leven kunnen worden toegepast

 

Er zijn verschillende gebieden waar democratische coaching nuttig voor kan zijn. Loopbaancoaching, bijvoorbeeld, heeft vaak baat bij deze aanpak omdat het de cliënt aanmoedigt om controle te nemen over zijn carrièrepad. Financiële coaching is een ander voorbeeld, omdat het de cliënt aanzet tot een gevoel van verantwoordelijkheid. Coaches die werken aan persoonlijke ontwikkeling kunnen de democratische coachingstijl ook gebruiken om cliënten te helpen besluitvaardigheid te ontwikkelen.

Oplossingsgericht coachen

Oplossingsgericht coachen houdt zich bezig met wat een cliënt uiteindelijk wil bereiken. Een oplossingsgerichte coach zal een cliënt vragen stellen over dit doel om zijn of haar visie te verduidelijken. Wat is het dat ze echt willen? Hoe gaan ze daar geraken? Wat gebeurt er als ze er eenmaal zijn? Oplossingsgericht coachen moedigt aan tot:

 • introspectie;
 • zelfevaluatie;duidelijk doelen stellen;
 • een rijker begrip van iemands eigen unieke levenspad

 

Het stellen van duidelijke doelen en het focussen op oplossingen kan heel nuttig zijn bij zakelijke coaching, vooral voor ondernemers. Het kan ook goed werken voor cliënten die zichzelf persoonlijk proberen te ontwikkelen, omdat het zelfevaluatie aanmoedigt.