5 tips voor het opzetten van een bedrijf

opzetten bedrijf

Overweeg het opzetten van een bedrijf? We helpen je graag op weg met deze 5 toptips zodat je niet voor onnodige en onaangename verassingen komt te staan.

Op zoek naar een business coach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Heb je jezelf ooit verscheurd gevoeld tussen de drang om goed geld te verdienen en de vrijheid om de wereld te verkennen? Steeds meer mensen stellen zich deze vraag.

De pandemie, en het universum gaf me echt het zetje dat ik nodig had om mijn eigen bedrijf op te zetten. Hier zijn mijn top vijf tips bij het starten en opzetten van je eigen bedrijf.

1. Vind je waarom

Dit is het belangrijkste aspect. Wees heel eerlijk tegen jezelf. Je bent een bedrijf aan het opzetten, dus geld verdienen is een gegeven. Maar waarom wil je het anders doen? In mijn geval was het bijvoorbeeld om mensen te helpen de kracht te krijgen om het leven te leiden dat ze willen. Verbind het met iets breders… Ik zeg, verbind je waarom met hoe het je klanten zal helpen en de planeet/mensheid in zijn geheel.

Zodra je deze vragen kunt beantwoorden, dan heb je een zeer sterk doel en je hele bedrijf, en je waardensysteem kan daaruit volgen. In de toekomst zullen mensen willen kopen van en werken voor bewuste organisaties (organisaties die rekening houden met mensen, planeet en winst in gelijke mate). Maak van uw bedrijf zo’n organisatie.

2. Hoe ga je dit verkopen?

Als je eenmaal weet wat je wilt doen, denk dan na over je producten. De visie van een business coach of ondernemerscoach is bijvoorbeeld om mensen te helpen het leven te creëren dat ze willen. Diegene doet dit door ze te empoweren en ze te helpen hun eigen bedrijf op te zetten. Dit kan één op één zijn of in groepen. Ben jij van plan een product of dienst te verkopen? Waarin zal uw product of dienst opvallen? Waarom zouden ze bij jou kopen in plaats van bij uw concurrenten? Een kleine tip: concurreer niet op prijs, maar op service of kwaliteit.

3. Kies je niche

Ik weet zeker dat je dit mensen hebt horen zeggen. Het is zo belangrijk als je begint. Je kunt niet alles voor alle mensen zijn. Het verbaast me altijd als ik klanten vraag wie ze willen bedienen en ze zeggen ‘iedereen’. Je kunt niet iedereen bedienen en als je begint, heb je zeker niet het budget of de merknaam om dat te doen. Het is veel, veel beter om een kleine niche te kiezen en daar bekend om te staan. Het zal je helpen bij je marketing, je berichtgeving en je helpen prioriteiten te stellen bij waar je moet adverteren en netwerken.

4. Testen, testen, testen

Alle bedrijven zullen pivoteren, dat is een gegeven. Je hebt een idee in je hoofd en het zal evolueren op basis van hoe mensen het willen ontvangen en de feedback die je krijgt. Besteed dus niet te veel tijd aan het perfectioneren van je idee, veel beter om te gaan testen want het zal zeker veranderen. Vraag het je vrienden en familie. Ga naar netwerkgroepen en begin met testen.

Marc Randolph, medeoprichter van Netflix zegt: “Je moet uitzoeken hoe je snel, gemakkelijk en goedkoop je idee uit je hoofd kunt krijgen en het kunt laten botsen met de werkelijkheid.” Hij zegt verder: “Begin nu en begin klein; laat nooit een idee in je hoofd zitten – binnen een jaar nadat ik dat gedaan had, was ik getuige van de grootste professionele en persoonlijke groei in mijn leven.”

5. Droom

“Geloof in je dromen en droom groot. Nadat je dat hebt gedaan, droom groter.” – Howard Schultz. Maak een visiebord, ga zitten en stel je je leven voor als je dit bedrijf eenmaal hebt opgezet. Hoe gaat het met het bedrijf, wat voel je, wat is je levensstijl? Voelt het goed en aanlokkelijk? Als dat zo is, dan weet je dat het iets voor jou is. Als je die visie vasthoudt, heb je een anker om door te gaan als het moeilijk wordt.

Nu is een goed moment om een bedrijf te beginnen. “De meeste economen verwachten dat het werkloosheidscijfer – dat telt hoeveel mensen in staat zijn om te werken en een baan willen, maar er geen kunnen vinden – in 2021 zal stijgen” BBC, maart 2021. Bovendien: “In juni 2020 werden bijna 50% meer bedrijven opgericht dan in juni 2019, volgens het CBS.” En deze trend zal zich naar verwachting voortzetten.