Omgaan met stress: 10 tips die je hierbij helpen

omgaan met stress

Persoonlijke ontwikkeling is essentieel om stress te beheersen. Uit de statistieken over stress en geestelijk welzijn blijkt echter dat de meeste mensen bang zijn om actie te ondernemen, een stresscoach om hulp te vragen of gewoon niet weten wat ze kunnen doen om zichzelf te helpen stress te beheersen, waardoor omgaan met stress behapbaar wordt. 

Hoe vaak heb je tegen jezelf gezegd dat je je gestrest voelt? Of overweldigd? Erger nog, dat je bijna opgebrand bent? Mag ik het zo zeggen, mensen lijken meer tijd te besteden aan het kiezen van de koffie die ze drinken om zich op de been te houden, dan aan stressmanagement.

Ikzelf had zo’n 11 jaar geleden behoorlijk wat last van stress na een traumatische ervaring in een ziekenhuis. Ik kreeg geen begeleiding of steun aangeboden.

Wat ik leerde, door mijn eigen onderzoek, research en persoonlijke ontwikkelingsacties, was dat ik mijn veerkracht kon verbeteren. Ik kon werken aan controle over mijn ervaring van leven of werk en mensen. Ik kon de baas zijn over hoe ik wilde dat mijn leven, mijn gezondheid, mijn welvaart, mijn werk eruit zou zien. Nu, al meer dan 10 jaar, leef ik een leven dat voller en gelukkiger en veerkrachtiger is dan ooit. Wat voor mij het meest fascinerend is, is wanneer mensen die ik ontmoet zeggen: “Ik wil wat jij hebt.”

Ik beheers stress met een verscheidenheid aan hulpmiddelen en technieken. Ik stop ze allemaal in mijn mentale gereedschapskist, klaar om tevoorschijn te worden gehaald wanneer ik het nodig acht. Ik kwam ze niet zomaar tegen – ik studeerde, ik oefende verschillende tools, ging op cursussen, ik las elke dag, ik behandelde mijn welzijn als een prioriteit (en doe dat nog steeds).

Statistieken en stressonderzoeken

Een op de vier volwassenen (minstens) lijdt aan een psychische aandoening op een bepaald moment in zijn leven. Dit betekent dat jij het zou kunnen zijn.

Op de werkvloer heeft meer dan 80% van de leiders of eigenaars het gevoel dat ze hun emoties moeten beteugelen, waarbij meer dan 60% aangeeft gestresst te zijn. Dat zijn veel mensen. Voor werknemers zijn de cijfers ook onthutsend. Twee derde van de werkende vrouwen zegt bijvoorbeeld regelmatig geen goede nachtrust te hebben en moeders zijn waarschijnlijk tot 40% meer gestrest dan anderen.

Hoe zit het met mannen? Onderzoekers beweren dat “vrouwen en mannen even gestrest zijn”.  “Mannen gaan gewoon anders om met stress.” Verder wijst onderzoek uit dat werk de belangrijkste reden van stress is voor mannen.

Ken jij jongvolwassenen van 18-24 jaar? Het blijkt dat deze leeftijdsgroep het meest gestrest is.

Meer van jullie praten er openlijk over of zoeken hulp en veel werkgevers letten er nu op hoe welzijn de prestaties beïnvloedt. In je leven wil je deze ervaring van één leven maximaliseren en er zijn dingen die je kunt doen om jouw eigen persoonlijke ontwikkeling die helpen om de stress te beheersen. Omgaan met stress wordt daardoor overzichtelijker.

Zou jij hierbij graag ondersteuning van een stresscoach willen? Via Coachregio kan je eenvoudig de geschikte stresscoaches bij jou in de regio vinden.

Geestesziekten zijn nog steeds een taboe

Er lijkt nog steeds een taboe te rusten op geestelijke gezondheid: veel mensen praten er liever niet over of geven het liever niet toe in enquêtes. Dit beïnvloedt de gegevens die organisaties of de overheid kunnen verzamelen, terwijl toch de hele bevolking erdoor getroffen kan worden. Zonder twijfel kunnen het leven en het werk erg hectisch, veeleisend, vermoeiend en erger worden.

Omgaan met stress

Sommigen kunnen zich hierin vinden – of kennen iemand die de stap had kunnen zetten om naar een coach of naar de huisarts te gaan om relevante steun te krijgen. Zelfmanagement is ook een optie voor mensen met een lichte depressie, een burnout, stress en angst.

Hiermee bedoel ik dat je meer moet leren over stress, hoe het je beïnvloedt en hoe je er op dit moment mee omgaat. Sommigen grijpen (niet erg behulpzaam) naar alcohol, anderen naar voedsel, weer anderen naar overmatige medicatie. Weer anderen gaan sporten of praten met vrienden, terwijl anderen nog steeds niet toegeven dat ze overspannen zijn. Zij doen niets, maar het is onvermijdelijk dat de mensen om hen heen de stress voelen die zij uitstralen.

Sommige stress, zoals je wellicht weet, is nuttig. Redelijke stress voor een examen kan bijvoorbeeld aanzetten tot revisie of een deadline op het werk kan voor u een aantrekkelijke drijfveer zijn. Mijn ervaring is dat als je bereid bent een aantal hulpmiddelen te leren om met stress om te gaan, je effectiever kunt presteren op het werk en in het leven – en meer gefocust kunt zijn.

Iedereen ervaart stress anders

Nu wil ik er graag aan toevoegen dat stress subjectief is – wat stressvol is voor de ene persoon is niet noodzakelijk stressvol voor een ander.

 

Neem bijvoorbeeld Jane die een deadline heeft om het opstellen van een belangrijke overeenkomst met een nieuwe klant af te ronden en haar 3-jarig kind ziek thuis is met een kindermeisje dat naar huis moet reizen om haar bejaarde ouder te bezoeken. Hier zijn er verschillende gebeurtenissen die haar “stress kunnen bezorgen”.

 

Is het een gegeven dat ze gestrest zal zijn of hangt het af van andere dingen zoals haar mindset, haar team, het inlevingsvermogen van haar cliënt, haar veerkracht, enzovoort?

 

We pakken stress allemaal anders aan en over sommige stress hebben we misschien meer controle dan over andere stress. Een brand in een winkelcentrum waar je vastzit, heb je minder onder controle en kan immense stress veroorzaken – wat je in dit scenario wel onder controle hebt, is hoe je erover nadenkt (denkt) om veilig weg te komen.

Inzicht in je stress

Inzicht in wat stress is, wat de stress veroorzaakt, het gedrag dat daaruit voortvloeit en hulpmiddelen om daarmee om te gaan, zijn vaak een grote steun bij het ontwikkelen van veerkracht. Neem vandaag 20 minuten de tijd om hierover na te denken.

Ze kunnen je helpen de controle te nemen en jouw volgende stresssituatie doeltreffender aan te pakken. Symptomen kunnen zijn: vaker hoofdpijn, verlies van focus en concentratie, gebrek aan eetlust, pijn, desinteresse, lage motivatie en zelfvertrouwen, woede, slapeloosheid, buitensporig verlangen om te slapen, terugtrekken uit gebruikelijke activiteiten, verwarring, ongezond eten – de lijst kan nog wel even doorgaan.

Een groter bewustzijn geeft je meer controle. Wees slim – als een stemmetje in je zegt dat je naar een coach of de huisarts moet, ga dan. Wat heb je te verliezen?

10 tips voor het omgaan met stress

Hier zijn 10 eenvoudige dingen die je kunt proberen om te helpen met stress en om je mindset positiever te houden.

 

1. Glimlach

Glimlachen activeert neurale signalen die leiden tot meer geluk.

 

2. Pauzeer

Pauzeer bewust. Het lijkt moeilijk maar, pauzeer. Probeer het eens. Merk je ademhaling op zoals ze is, ga dan langzaam naar drie diepe ademhalingen in en uit, dan vier in en vier uit.

 

3. Sterke punten

Neem 20 minuten de tijd, zonder onderbreking, om je sterke punten en vaardigheden op te schrijven. Accepteer ze echt, erken ze, geniet ervan. Geen gemaar; ken je triomfen van of buiten het klaslokaal.

 

4. Acceptatie

Accepteer dat niet alles altijd gaat zoals we willen, en dat we niet alle vaardigheden hebben die we op dit moment wensen. Misschien ben je gefrustreerd over een leerling of de werkdruk. Vraag jezelf af, wat is het ergste dat kan gebeuren of wat kan ik doen om me te ontwikkelen. Handel dan.

 

5. Bewustwording

Waar beïnvloedt stress je lichaam? Merk op waar de benauwdheid, angst of spanning zit. Neem even de tijd om het op te merken en leg, indien mogelijk, een hand op de plek waar je het het meest voelt. Blijf in deze houding, ogen gesloten indien mogelijk, geconcentreerd, gedurende 10 seconden of langer. (Als u niet wilt dat iemand het merkt, doe het dan zittend aan uw bureau, uw blik gewoon omlaag gericht).

 

6. Slaap

Zorg voor voldoende slaap van goede kwaliteit, ondanks het aftekenen en plannen. Waar laat de uitputting je? Herzie je routine en schermtijd voor het slapengaan. Doe iets ontspannends en leuks, zelfs voor vijf minuten voor het slapengaan. Jouw telefoon kan een herinnering voor het slapengaan app hebben.

 

7. Oefening

Doe aan lichaamsbeweging of maak een wandeling, vooral buiten, misschien vijf minuten met een leeftijdsgenoot tijdens de lunch of meer in het weekend. Dicht bij de natuur komen, in de open lucht, kan een opbeurend effect hebben op de stemming.

 

8. Dagboek

Er is altijd wel iets dat goed ging op een dag, of iets/iemand dat je aan het glimlachen bracht (misschien heb je iemand anders aan het glimlachen gebracht?) – het opschrijven van deze positieve dingen kan het mentale welzijn en perspectief ondersteunen.

 

9. Eet/drink goed

Begrijp welke voedingsmiddelen voor je stress of vermoeidheid kunnen veroorzaken en welke uw energie en mentaliteit stimuleren. Drink de hele dag door voldoende water. Vervang ook ten minste één kop koffie/thee door water. Uitdroging beïnvloedt de helderheid, stemming, gedrag en energieniveaus.

 

10. Maak contact

Maak contact met anderen – vrienden, familie, leeftijdsgenoten. Praat of deel activiteiten waar je jezelf kunt zijn en plezier kunt hebben of je gewoon kunt ontladen. Geniet van het plezier. Geen gemaar.