Carrièreswitch maken: 7 tips die je zullen helpen

tips voor een carrièreswitch maken

Een verandering van loopbaan is moeilijk, maar niet onmogelijk. Er zijn bepaalde stappen die je op een rijtje moet zetten, die ervoor zorgen dat deze overgang ook echt gebeurt. Om overweldiging te voorkomen bij het maken van een carrièreswitch, is het het beste om kleine, geleidelijke stappen te maken. Op die manier ga je op weg naar een groter zelfbewustzijn en meer voldoening in je leven. Je weet ook dat je de tijd neemt om in jezelf te investeren, zodat, wat er ook gebeurt, je welzijn en levensvoldoening zal vergroten.

Dus, je wilt een carrièreswitch maken?

Op basis van de ervaringen van loopbaancoaches die dagelijks mensen onder andere helpen bij carrièreswitch maken, willen we hier de top 7 tips met je delen die helpen bij een succesvolle carrièreswitch maken.

1. Begin bij jezelf

Denk eens na over je huidige loopbaan tot nu toe. Maak een grafiek met ’tijd’ op de horizontale as en ‘geluk’ op de verticale. Zo heb je een tijdlijn getekend met de ups en downs in je loopbaan.

 

Je kunt beginnen waar je denkt dat relevant is. Sommige mensen vinden het leuk om te beginnen met de vakken die ze op school leuk vonden. Als je de hoogte- en dieptepunten in ogenschouw neemt en nadenkt over de redenen daarvoor, kun je beter beoordelen wat voor jou belangrijk is in je loopbaan. Zo krijg je een beter beeld van waar je in je loopbaan staat. Je zult ook in staat zijn om afstand te nemen en na te denken over de redenen voor de ontevredenheid over je huidige loopbaansituatie.

2. Houd rekening met de vaardigheden die je hebt ontwikkeld

Schrijf er zoveel op als je kunt bedenken en geef jezelf voldoende bedenktijd om dit te doen. Het kan bijvoorbeeld goed zijn om dit in twee fases te doen.

 

Denk dan na over de vaardigheden die je graag gebruikt, maar nu niet genoeg in je huidige carrière gebruikt, en over de vaardigheden die je zou willen ontwikkelen. Dit kan heel nuttig zijn om een momentopname te maken van wat je hebt bereikt (ook altijd handig als je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek). Bovendien kan het je de tijd geven om na te denken over waar je tijd zou willen besteden aan je persoonlijke ontwikkeling.

3. Ontdek waar jij écht enthousiast van wordt

Heb je een interesse in een bepaald gebied dat zich kan vertalen in een functie? Is er behoefte aan iemand met die expertise? Dit is een goed startpunt om na te gaan welke functies je zou kunnen gaan vervullen. Je kunt idealistisch beginnen, maar vergeet niet dat je met een realistische bril naar je opties moet kijken. Is er behoefte aan iemand met deze expertise? Is dit iets waar je voor betaald kunt worden? Moet je investeren in bijscholing op dit gebied?

4. Blijf open minded

Maak een lijst van functies, om te beginnen is het goed om zo veel mogelijk opties open te houden. Daarna kun je ze gaan beperken, nadat je voor elke optie wat onderzoek hebt gedaan.

5. Denk na over eventuele bijscholing

Denk erover na of je je de tijd en het geld kunt veroorloven om je bij te scholen, als dat nodig is voor je volgende carrièrestap. Kijk ook naar alle opties van wat er beschikbaar is. Zijn er opties waarbij je een opleiding op de werkplek kunt volgen, zodat je werkgever de kosten dekt? Via loopbaancoaching kan je hier met behulp van een loopbaancoach ook inzicht en sturing in krijgen als je daar behoefte aan hebt.

6. Houd je financiën in de gaten

Dit is belangrijk als je overweegt je huidige betaalde baan op te geven en in de tussentijd een lager betaalde baan aan te nemen, terwijl je jezelf bijschoolt in een nieuw loopbaangebied. Probeer een overlevingsbudget op te stellen, kijk naar wat je elke maand uitgeeft, waar je op kunt bezuinigen en bereken wat je minimaal moet verdienen om deze uitgaven tijdens de periode van bijscholing met een minder betalende baan te dekken.

7. Er is actie nodig om vooruit te komen

Als je eenmaal je plan hebt gemaakt en hebt besloten wat voor soort carrièreswitch je wilt, maak dan een actieplan. Denk bijvoorbeeld aan 10 doelen die je in de komende 12 maanden zou willen bereiken. Kies de top drie daarvan en dit zal je gemotiveerd houden om ze te bereiken. Weten hoe je jezelf in de markt kunt zetten en hoe je je kunt voorbereiden op je carrièrestap is hier ook essentieel.

Als je een carrièreswitch maakt, is het handig als je iemand aan je zijde hebt die je helpt om gemotiveerd te blijven. Met een loopbaancoach weet je zeker dat je je waarden, vaardigheden en interesses grondig hebt onderzocht. Loopbaancoaching geeft je eerlijke feedback over hoe je het doet tijdens het proces. Indien nodig zal je coach je ook voorzichtig uitdagen, om je op het juiste spoor te houden zodat je een positief gevoel over jezelf houdt.

Kortom, een loopbaancoach kan je aanmoedigen en je het vertrouwen geven om door te gaan. Dit is een cruciaal ingrediënt om je door een overgangsperiode heen te helpen. Om een loopbaancoach te vinden die je tijdens deze periode zal (onder)steunen, zoek je eenvoudig op Coachregio jouw ideale coach.