Van loopbaan veranderen: Zo doe je dat

van loopbaan veranderen

Zoveel mensen hebben de afgelopen 12 maanden een verandering in hun privéleven en hun werk doorgemaakt, waarbij de pandemie ons allemaal op verschillende manieren heeft getroffen. Sommigen zijn van zelfstandige naar werknemer gegaan. Anderen zijn ontslagen en sommigen hebben hun baan volledig moeten opgeven.

Op zoek naar een loopbaancoach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

De lockdown heeft voor sommigen van ons een onmiskenbare verandering teweeggebracht en we konden er niets aan doen. We moesten het gewoon leuk vinden of niet en, nou ja, ermee doorgaan, zelfs als we niet wisten wat er ging gebeuren.

 

Veel mensen ervoeren een verschuiving in waarden. Waarden zijn de dingen die echt belangrijk voor ons zijn in het leven. Diep onderbewuste dingen waar we ons misschien niet bewust van zijn. Dingen als familie, gemeenschap, vriendschap en vrijheid. Wanneer niet aan onze waarden wordt voldaan, kunnen we ons onvoldaan voelen in het leven, ongelukkig en mogelijk vastzitten.

 

Als we onze waarden niet kennen, kunnen we soms in verwarring raken over wat belangrijk voor ons is of waarom iets niet helemaal goed is. Soms kan het voelen alsof de dingen gewoon niet gaan zoals je gehoopt had, maar je hebt geen idee waarom of wat je eraan kunt doen.

Hoe waarden je nieuwe loopbaan richting kunnen geven

Inzicht in je waarden kan je echt helpen als je je loopbaan een andere wending wilt geven, of dat nu uit vrije wil is of omdat je door de pandemie in een hoekje bent gedrukt.

 

Waarden helpen ons te begrijpen wat goed of fout is in ons leven en waar we het wel of niet mee eens zijn. Ze fungeren als een kompas voor onze richting in het leven en daarom is het zo belangrijk om te begrijpen wat je waarden zijn als je ooit op een kruispunt in je leven staat, zoals bij het veranderen van loopbaan.

 

Ze helpen ons te begrijpen welke actie we moeten ondernemen, zodat we, wanneer zich een nieuwe kans voordoet, zoals een carrièrestap, onze beslissing kunnen baseren op wat echt belangrijk voor ons is en niet op invloeden van buitenaf die ons op de langere termijn misschien onvoldaan zullen laten.

 

De pandemie heeft veel mensen een duwtje in de rug gegeven en de kans gegeven om hun leven een andere wending te geven. We kunnen niet negeren wat er is gebeurd en wat er nog kan gebeuren, dus als je hebt nagedacht over een carrièrewissel, is het nu een goed moment om in actie te komen en te gaan werken aan wat je wilt misschien wel via  loopbaancoaching. Er zijn tegenwoordig zoveel middelen beschikbaar dat je een schat aan informatie en steun tot je beschikking hebt.

Waar moet ik beginnen

Als het gaat om het veranderen van je carrière, weet je misschien al wat je wilt doen of je hebt geen idee – je weet gewoon dat je iets anders moet gaan doen!

 

Ten eerste is het belangrijk dat je jezelf de ruimte geeft om van gedachten te veranderen. Als je aan iets nieuws begint en dan van gedachten verandert, is dat niet erg. Het maakt niet uit, waar het om gaat is dat je begint en dat je de juiste actie onderneemt in de richting van wat je wilt. Geef jezelf toestemming om het te verknallen en het opnieuw te proberen.

 

Ten tweede, inzicht in je loopbaanwaarden zal je in een geweldige positie brengen zodat je keuzes kunt maken op basis van wat echt belangrijk voor je is. Je kunt dit doen met een loopbaancoach, levenscoach of zelfs een succescoach. Ik zal je nu ook door het proces leiden.

 

Als je begrijpt wat belangrijk voor je is, geeft dit je een beter idee van de weg vooruit. Je kunt jezelf vragen stellen die je zullen helpen om te begrijpen of iets je vervuld zal maken of niet.

 

Begin met jezelf af te vragen: “Wat is belangrijk voor mij?”. Schrijf alles op wat in je opkomt. Blijf schrijven tot je aan niets anders meer kunt denken. Dit kunnen losse woorden zijn zoals ‘familie’ of een korte verklaring bv. ‘een goed inkomen hebben’ of ‘een verschil maken in de wereld’.

 

Vraag jezelf af: “Als ik al deze dingen had, (alles wat je hebt opgenoemd) wat zou ik dan nog meer moeten hebben om me nog meer tevreden te voelen?”. Schrijf alles op wat in je opkomt. Idealiter ben je op zoek naar ongeveer 30 dingen.

 

Als je eenmaal een lange lijst met dingen hebt, ga er dan doorheen en verzamel de dingen die voor jou hetzelfde betekenen. Nummer ze dan in volgorde van belangrijkheid, te beginnen met één is het belangrijkst. Zodra u dit gedaan hebt, zullen de top acht de hoogste waarden voor u zijn.

loopbaan veranderen

Een paar jaar geleden kreeg ik een geweldige kans. Ik zei bijna ter plekke ja. Het ging om het ondersteunen van jonge ondernemers, het ging om training en coaching, waar ik goed in ben, en het bood een goed salaris. Ik was zo enthousiast, maar iets in mij zei me dat ik dit moest evalueren voordat ik besliste.

 

Toen ik mijn waarden in ogenschouw nam, realiseerde ik me dat als ik deze kans zou grijpen, ik ’s ochtends niet thuis zou zijn voor mijn jonge kinderen om ze naar school te brengen of ze op te halen. Hoewel het er op het eerste gezicht allemaal heel spannend uitzag, zou het niet hebben voldaan aan mijn hoogste waarde, namelijk familie, en zou ik vrij snel onvervuld zijn gebleven.

 

Tot slot: vergeet niet dat of je nu van loopbaan verandert, voor iemand anders werkt of voor jezelf werkt, er onderweg wel wat hindernissen kunnen zijn. Verwacht dit en ga er nooit van uit dat, omdat de dingen niet lopen zoals je had gehoopt, het een teken van het universum is dat je iets anders moet gaan doen.

Als je je waarden hebt gecheckt en dit is iets waar je echt enthousiast over bent, neem dan de mentaliteit aan van de wet van de vereiste verscheidenheid.

 

Dit betekent dat als iets niet werkt, verander dan je aanpak. Als dat niet werkt, verander dan je aanpak. Als dat niet werkt, verander dan je aanpak. Je weet wat ik nu ga zeggen, toch? Schakel desnoods de hulp in van een loopbaancoach zodat je vooruit komt!

 

Blijf in beweging, blijf aanpassen, blijf afstemmen op je waarden en de dingen zullen altijd voor je samenkomen op de manier die het universum verwacht.