Van loopbaan veranderen: Is er een juist moment?

van loopbaan veranderen

Waarschijnlijk zullen de meesten onder jullie die dit artikel lezen, er ten minste één keer aan gedacht hebben om van loopbaan te veranderen en iets anders te gaan doen, hopelijk iets waar je echt gepassioneerd over bent. Een loopbaancoach kan je hierbij helpen.

Maar hoeveel van jullie zijn nog steeds huiverig of zelfs angstig over deze stap? Ik weet uit eigen ervaring dat het niet altijd een makkie is om deze beslissing te nemen, vooral als er veel op het spel staat, zoals een gezin of een hypotheek. Ik heb het zelf meegemaakt, dus ik weet hoe het voelt.

 

Toen ik probeerde de carrièreladder te beklimmen, hoewel ik echt wilde groeien en mijn doel wilde bereiken om manager te worden, botste ik vaak op beperkende overtuigingen, het imposter-syndroom en verschillende angsten die me er soms van weerhielden mijn doel te bereiken in mijn loopbaan.

 

Ik vond dan allerlei excuses om toch maar voor een promotie of voor een betere baan te gaan. Ik herinner me een keer, dat hoewel de kans op een baan goed was en ik manager zou zijn geworden, ik alle mogelijke excuses probeerde te vinden om mezelf en mijn vrouw ervan te overtuigen, dat dat uiteindelijk geen goede kans was. Dat is wat ik gedaan heb. Ik heb het aanbod toen niet aanvaard.

 

Uiteindelijk, na veel geworstel, slaagde ik erin al die negatieve stemmen te overwinnen, accepteerde de kans, en werd manager. Nadat ik was aangenomen en als manager begon te werken, realiseerde ik me onmiddellijk dat ik eigenlijk heel goed was en dat die angsten en beperkende overtuigingen gewoon grote rotte leugens waren.

 

Hetzelfde gebeurde toen ik besloot om een grote verandering in mijn werkcarrière te maken, van een baan in loondienst (senior manager) naar het starten van mijn eigen bedrijf. Opnieuw duurde het even voordat ik besloot de sprong in het diepe te wagen en me volledig in mijn nieuwe werkavontuur te storten. Maar toen ik dat deed, voelde het geweldig!

 

Om een lang verhaal kort te maken, na een lange carrière en het bereiken van mijn doel om een senior manager te worden, begon ik me ontevreden te voelen over mijn baan, ik zag er gewoon geen doel meer in. Ik wilde me meer vervuld voelen en ik realiseerde me dat mijn huidige baan en carrière dat niet konden bieden. Ik wilde meer betekenis, ik wilde een verschil maken in deze wereld.

Maak de keuze

Maar, hoe zit het met jou? Waar denk jij aan? Wat weerhoudt jou ervan om die beslissingen te nemen en die stappen te zetten die je zullen helpen om je droomjob te vinden en een geweldige, bevredigende en gelukkige carrière uit te bouwen?

Onthoud goed, een loop baan coach weet ook hoe het voelt, en weet ook hoe je het voor elkaar krijgt. Zij hebben het vaak zelf gedaan, dus zij kunnen je de hele weg begeleiden om helderheid te vinden en de kracht en de moed die je nodig hebt om angsten en beperkende overtuigingen te overwinnen en de kansen te grijpen die je worden geboden.

Als coach zullen zij de ruimte bieden waar je helderheid kunt vinden over wat je echt wilt en wat je kunt worden, waar je je sterke punten en je kernwaarden kunt vinden en ontdekken hoe je die kunt gebruiken, waar je de veranderingen kunt plannen die je in je werkende leven wilt aanbrengen en ze ook kunt uitvoeren.

Dus, is er een juiste tijd om je carrière te veranderen? Nou, ik kan deze vraag niet voor jou beantwoorden, maar ik geloof dat het juiste moment het moment is waarop jij de beslissing neemt en ernaar handelt in bijvoorbeeld de voor van loopbaancoaching.

Voordat het artikel eindigt wil ik nog een kleine oefening doen. Wat je moet doen is stoppen en nadenken over wat je wilt zijn, wat je wilt doen, en wat je wilt hebben in dit leven. Neem je tijd en zorg ervoor dat wat je opschrijft echt is wat je wilt zijn, doen en hebben.

Schrijf het nu op een stuk papier en lees het een paar keer hardop; maak het tot je doel, iets dat je visie voor de toekomst kan worden. Nu je dit gedaan hebt, hoe voelt het? Heb je het gevoel dat je het kunt? Weet je wat? Geloof je het? Zet vandaag de eerste stap!