Verschil tussen Coach en Psycholoog

Verschil tussen Coach en Psycholoog

Als u uw leven ten goede wilt veranderen, kan het uiterst nuttig zijn om met iemand van buitenaf te spreken. Psychotherapie en coaching zijn twee diensten die talloze mensen hebben geholpen hun beste leven te leiden, maar ze worden vaak verward, omdat er veel overlapping is tussen elk van deze gebieden.

Op zoek naar coach?

Vind je coach via Coachregio en kom direct in contact.

Coaches vs. Psychotherapeuten

Hier zijn vijf verschillen tussen coaching en psychotherapie om je te helpen beslissen wie meer geschikt is om je te helpen op je reis.

Coaches vs. Psychotherapeuten

Een van de belangrijkste onderscheidende factoren tussen psychotherapeuten en coaches is dat psychotherapeuten zijn opgeleid om mensen te helpen die te maken hebben met psychische aandoeningen, en coaches zijn dat niet.

Hoewel er veel stigma’s bestaan rond psychische aandoeningen, komen psychische problemen vaker voor dan ooit: één op de vier Amerikanen heeft er ooit mee te maken.1

Als u hulp zoekt voor een veelvoorkomend geestelijk gezondheidsprobleem zoals depressie, angst of posttraumatische stressstoornis (PTSS), dan is psychotherapie de aangewezen weg.

Oriëntatie op het verleden vs. de toekomst

Over het algemeen is coaching meer gericht op het helpen bereiken van je toekomstige doelen, terwijl psychotherapie meer gericht is op het verleden en het heden. Dat gezegd hebbende, veel coaches moeten in staat zijn om u te helpen begrijpen hoe het verleden bijdraagt aan uw heden, en psychotherapeuten kunnen u helpen uw toekomstige doelen te bereiken.

De focus bij psychotherapie ligt meer op het helen van het verleden, terwijl de focus bij coaching meer ligt op het bereiken van waar u nu wilt zijn.

Verschillen in betaling

Omdat psychotherapie gaat over de behandeling van een psychisch probleem, kan het worden gedekt door uw verzekeringsmaatschappij als u voldoet aan de criteria voor een psychische stoornis en de verzekeringsmaatschappij psychotherapie medisch noodzakelijk acht om u te helpen beter te worden.


Coaching wordt meestal niet gedekt door de ziektekostenverzekering, omdat de focus van coaching niet ligt op de behandeling van een ziekte.

Accreditatie

Om legaal psychotherapie te kunnen geven, heeft men een geavanceerde graad en een staatsvergunning nodig om te praktiseren. Om een vergunning voor psychotherapie te krijgen, moet men aan bepaalde criteria voldoen, waaronder een examen en een bepaald aantal uren praktijkervaring onder supervisie.

Hoewel er veel certificeringsprogramma’s voor coaching zijn, zijn er geen bestuursorganen voor levens- of succescoaches. Ondanks het ontbreken van een bestuursorgaan op het gebied van coaching, bieden veel coaches geweldige diensten aan en sommigen werkten oorspronkelijk als psychotherapeuten.

Diensten

Psychotherapeuten hebben te maken met meer beperkingen dan coaches als het gaat om waar en hoe zij diensten kunnen aanbieden. Zij moeten bijvoorbeeld een vergunning hebben in de staat waarin zij praktiseren, terwijl coaches in de gehele Verenigde Staten en internationaal kunnen werken.

Psychotherapie wordt meer traditioneel aangeboden van aangezicht tot aangezicht in een kantoor, terwijl coaching vaak over de telefoon of via het internet gebeurt. Toch bieden sommige psychotherapeuten diensten aan via de telefoon of via het internet en sommige coaches hebben kantoren waar zij cliënten ontvangen. Sommige coaches kiezen ervoor om cliënten in een openbare omgeving te ontmoeten, wat zeldzamer is voor psychotherapeuten.

Samenvattend

De bovenstaande verschillen zijn generalisaties en gelden niet voor alle psychotherapeuten en coaches. In werkelijkheid kunnen de verschillen tussen twee psychotherapeuten of twee coaches groter zijn dan het verschil tussen een coach en een psychotherapeut, afhankelijk van wie ze zijn.

Als je niet duidelijk bent over of of hoe je een psychotherapeut of coach moet kiezen, interview er dan een paar van elk beroep en vraag hen naar hun aanpak. Doe je onderzoek om er zeker van te zijn dat hun achtergronden legitiem zijn, en kies degene die voor jou goed voelt.