10 belangrijke punten bij het vinden van een coach

Vinden van een coach

Denk na over belangrijke informatie die je zal helpen beslissen wat goed voor jou zal werken. Het belangrijkste bij een coach vinden is de relatie, je op je gemak voelen en vertrouwen hebben. Relaties en connecties worden gevormd tijdens het eerste gesprek tussen de cliënt en de coach. Een consultatiesessie zou een ontspannen aangelegenheid moeten zijn die erop gericht is kennis over elkaar en over het coachingproces te creëren en te verwerven, en sommige verwachtingen die je zou kunnen hebben te overwegen en te onderzoeken.

De 10 punten hieronder gaan over wat je zou kunnen overwegen als deel van het eerste consult en dan blijven evalueren in de loop van de tijd. Reflectie is een belangrijk onderdeel van elke leer- en coachingsrelatie – één maat is niet voor iedereen geschikt. Groeien en ontwikkelen kost tijd, en leren is subjectief. Wees open en eerlijk – en geniet van je reis!

Stel jezelf deze 10 vragen:

 1. Overweeg de levenservaring, de loopbaan, de achtergrond en de diversiteit van het klantenbestand van de coach. Voel je een connectie tijdens het eerste gesprek?
 2. Past de stijl van coachen bij jou?
 3. Ondersteuning tussen de sessies en een vloeiend gesprek
 4. Hoe evalueren jij en de coach je vooruitgang?
 5. Geven de sessies je de kans om je meer authentiek te voelen (comfortabel met je coach, jezelf en anderen)?
 6. Zijn de gebruikte en toegepaste tools draagbare relationele tools?
 7. Beschik je over een op bewijsmateriaal gebaseerd track record voor toekomstige referentie? Dit zal gedeeltelijk afhangen van de manier waarop je het eens bent over doelstellingen en voorwaarden, en hoe jullie beiden overeenkomt om de vooruitgang te evalueren.
 8. Is er voldoende gelegenheid om je volledig uit te drukken (vertrouwelijkheid)?
 9. Zijn de gebruikte en toegepaste tools draagbare relationele tools?
 10. Heb je het gevoel dat er sprake is van vertrouwen, integriteit en eerlijkheid binnen de relatie?
 11. Biedt elke sessie je de mogelijkheid om je uit te rekken, je buiten je comfortzone te brengen, terwijl je binnen de veiligheid en bescherming van psychologisch, emotioneel evenwicht blijft?

Een toelichting om je te helpen de bovenstaande punten verder te onderzoeken...

1. Wat wil je bereiken als de belangrijkste reden waarom je een coach wilt? Is het dat je een oplossing zoekt voor een levens-, carrière- of gedragsprobleem, of ben je op zoek naar nieuwe vaardigheden om je carrièrerichting te ondersteunen?

2. Elke coach heeft zijn eigen unieke stijl en aanpak die werkt voor hem en zijn cliënten. Bedenk hoe de beschrijving van het werk past bij wat je wilt bereiken. Stel zoveel mogelijk vragen om hun stijl en aanpak te verkennen.

3. Coaches zullen graag vergelijkbare ervaringen bespreken, en je zult inzichtelijke steun en contact kunnen krijgen tussen de sessies door als er complexe relationele kwesties zijn.

4. Zelfontplooiing en de manier waarop we leren is niet eendimensionaal. Wat we op één niveau leren heeft meestal invloed op iets of iemand anders. Dit resulteert in een coachingsrelatie die rijpt door te werken met de veranderingen die in elke sessie worden ingebracht. Het is belangrijk dat er gereflecteerd wordt op de waarde van het proces en het leren dat plaatsvindt.

5. Eerlijk en authentiek zijn in elke relationele situatie zal alle levenssituaties rond die relatie beïnvloeden.

6. De hulpmiddelen die bij coaching worden gebruikt, zijn cruciaal. Ze kunnen een diepgaande verandering teweegbrengen en zullen een invloed hebben op de manier waarop je omgaat met de uitdagingen waarmee je in de toekomst geconfronteerd zou kunnen worden. Dit leren kan de communicatievaardigheden verbeteren en de relationele betrokkenheid positief beïnvloeden.

7. Zijn er enkele cruciale punten waar je een verschuiving een verandering in je situatie hebt ervaren als onderdeel van het coachingproces? Deze leerverschuivingen maken deel uit van de verbeteringen die erkenning en reflectie nodig hebben om het leerproces te consolideren.

8. Vertrouwelijkheid is cruciaal en beïnvloedt het vermogen van een cliënt om zich uit te drukken.

9. Vertrouwen integriteit en eerlijkheid, het cement van elke relatie.

10. Stretching gaat over vooruitgaan, nieuwe manieren van denken en werken aannemen en zich daaraan aanpassen of je bestaande grenzen of parameters oprekken, hetzij emotioneel, gedragsmatig of psychologisch.

De vroege startfase waarin je op zoek gaat naar een coach is erg belangrijk. De bovenstaande punten zullen je helpen een betere keuze te maken bij het vinden van een coach. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een betere uitkomst die jou verder brengt in het leven.