Wat is coaching?

wat is coaching precies

Coaching is een proces waarbij een coach een cliënt ondersteunt om een verandering door te voeren, iets nieuws te leren of doelen te bereiken. Dit proces vindt plaats door middel van een gesprek, en kan face-to-face, telefonisch of online plaatsvinden.

Op zoek naar een coach?

Vind je coach via Coachregio en kom eenvoudig in contact.

Het uiteindelijke doel is om de cliënt te helpen vooruitgang te boeken op een bepaald gebied van zijn leven, op het werk of om een probleem te overwinnen waar hij mee worstelt. Hier gaan we dieper in op de manier waarop coaching werkt, wat het anders maakt dan andere benaderingen en wat jouw volgende stappen zijn als je er klaar voor bent om aan jouw ‘coachingreis’ te beginnen.

Hoe coaching werkt

Een belangrijke overtuiging die ten grondslag ligt aan coaching is dat we de antwoorden die we nodig hebben al in ons hebben. De rol van een coach is om de cliënt te helpen deze antwoorden te vinden. Dit wordt gedaan door middel van een aantal gesprekstechnieken, waaronder vragen stellen, actief luisteren, observeren en terugkoppelen.

 

Wanneer deze technieken worden gebruikt, krijgt de cliënt een groter zelfbewustzijn en vaak een inzicht dat hij/zij nog niet eerder had gezien. De aanwezigheid van een niet-vooringenomen, niet-oordelend persoon om gerichte aandacht te geven, geeft de cliënt de ruimte om te begrijpen hoe hij verder moet.

 

Sommige coaches gebruiken NLP (neuro-linguïstisch programmeren) technieken in hun werk en sommigen gebruiken hulpmiddelen zoals journaling en meditatie om het gesprekswerk te ondersteunen. Er zijn verschillende modellen die binnen coaching kunnen worden gebruikt, zoals het GROW-model, en sommige coaches zullen een meer vloeiende/intuïtieve benadering kiezen.

Om er zeker van te zijn dat er vooruitgang wordt geboekt, richt coaching zich vaak op het stellen van doelen. Cliënten worden meestal aangemoedigd om na een sessie een lijst met actiepunten op te stellen, zodat ze weten welke stappen nodig zijn om vooruit te blijven gaan.

De voordelen van coaching

Werken met een coach biedt een aantal voordelen. Ongeacht je doelstellingen helpt tijd en ruimte besteden aan persoonlijke/professionele ontwikkeling om je zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde te verbeteren.

 

Als je jezelf verloren voelt of ergens onzeker over bent, kan coaching je duidelijkheid, richting en focus geven. Als je moeite hebt om iets te veranderen, kan coaching je helpen je zelfbewustzijn te vergroten en bepaald gedrag te begrijpen en te veranderen.

 

Als je het moeilijk vindt om jezelf te motiveren en dingen te laten gebeuren in uw leven of werk, kan coaching je verantwoordelijkheid bieden en je helpen jouw doel te bepalen. En ten slotte als je gewoon een nieuwe vaardigheid moet leren (van sport tot het opbouwen van emotionele veerkracht) kan coaching helpen je leerproces te versnellen.

 

Coaching berust op de toewijding van de cliënt aan het proces en een open, eerlijke relatie met de coach.

Het verschil tussen coachig en lesgeven

Leraren werken over het algemeen vanuit een voorbereide syllabus/agenda. Of het nu in een klaslokaal is of via online leren, er zal een geplande aanpak zijn en een specifiek tijdsbestek worden gehanteerd. Terwijl coaches een sessie voorbereiden, is de aanpak veel vloeiender en draait het om de behoeften en wensen van de cliënt.

 

De cliënt en de coach zullen samenwerken om de inhoud van elke sessie te schetsen, en waar nodig bij te sturen. Het is niet aan de coach om de cliënt te vertellen wat hij moet doen of hoe hij zijn problemen moet oplossen, in plaats daarvan werkt hij samen met de cliënt om hem naar zijn eigen oplossingen te leiden.

Jouw volgende stappen

Als je jezelf na het lezen van dit artikel klaar voelt om je ‘coachingreis’ te beginnen, zijn hier enkele volgende stappen die wij adviseren:
  • Bepaal waar je coaching bij zou willen gebruiken, wat zou jouw doel zijn?
  • Vraag jezelf af welke vorm van coaching op dit moment het beste bij jouw behoeften past, face-to-face of online/telefonische coaching?
  • Gebruik onze zoekfunctie om te zoeken naar coaches die bij ons staan ingeschreven.
  • Lees meer over hen en hun manier van werken op hun profielpagina, overweeg of zij een goede match voor jou zouden kunnen zijn.
  • Neem contact op met de coach en maak een afspraak voor een eerste sessie/gesprek.