Gezinscoach & Gezinscoaching

Zoek je een gezinscoach? Bekijk coaches

Gezinscoach vinden

Gezinscoaching is een proces waarbij een of meer leden van een gezin samenwerken met een gezinscoach om doelen aan te pakken die uiteindelijk hun familiedynamiek zullen verbeteren. Familiedynamiek zijn de interacties tussen gezinsleden, hoe zij zich tot elkaar verhouden en hoe het gezin als geheel functioneert.

Je wilt zeker weten dat je met de beste gezinscoach in contact komt. Via Coachregio vind je een overzicht van gekwalificeerde gezinscoaches. Elke coach heeft een eigen profiel met informatie als werkwijze, kwaliteiten, ervaringen, opleidingen en contactgegevens. 

Goede gezinscoach vinden?

Vergelijk gezinscoaches en kom direct in contact.

Wat onze gebruikers zeggen

“Wat een fijne website! Het vinden van een geschikte coach, voor mijn unieke situatie, is hiermee een stuk makkelijker!”

Juul

“Prettig idee dat alle coaches zijn geverifieerd en dat je via de filters bij de beste coaches uitkomt.”

Stefan

Hoe een gezinscoach kan helpen

Een gezinscoach helpt bij conflicten binnen het gezin. Deze kunnen zo veel schadelijker en schrijnender zijn dan conflicten op het werk. Wanneer we ervoor kiezen een gezin te stichten, doen we dat meestal uit liefde.

Hoewel die eerste gevoelens in de loop van de tijd door de beproevingen van het leven kunnen worden gesmoord of vergeten, gaan ze nooit echt weg – en er kan aan worden gewerkt om ze terug te winnen. Een coach biedt dus een praktische oplossing voor vaak zeer persoonlijke problemen.

Redenen waarom mensen gezinscoaching zoeken zijn:

 • oplossen van huwelijksproblemen;
 • het vinden van een evenwicht tussen werk en privéleven;
 • opvoeding van kinderen;
 • omgaan met problematische tieners;
 • omgaan met het leven na scheiding of echtscheiding.

In het begin voel je jezelf  misschien ongemakkelijk bij het idee om een vreemde in je gezin uit te nodigen om te observeren hoe jij en je gezin met elkaar omgaan. Het is een onnatuurlijke situatie en het kan zenuwslopend zijn om te denken dat jouw leven wordt beoordeeld, of dat je de schuld krijgt van alles wat er mis is gegaan.

Maar een gezinscoach is er niet om te oordelen of om met de vinger te wijzen. Hij of zij is er om dingen in perspectief te plaatsen, zodat iedereen de situatie als een geheel kan zien en kan leren de rol die hij speelt te accepteren. Zodra iedereen accepteert dat er dingen moeten veranderen, kan het hele gezin manieren bedenken om samen positief verder te gaan.

Problemen waar gezinscoaching bij kan helpen

We zullen een aantal veel voorkomende problemen bespreken waarbij gezinscoaches kunnen helpen.

Probleemgedrag
Als je gezinsleven moeilijk beheersbaar wordt door destructief gedrag, kan een gezinscoach je helpen het gedrag van je tiener of jongere kinderen te beheersen en te verbeteren.

Kinderen
Soms hebben kinderen, om de een of andere reden, wat extra steun of een ander soort discipline nodig om optimaal te kunnen presteren. Als jouw disciplinaire strategieën niet werken of als het gedrag van je kind andere aspecten van jouw leven begint te beïnvloeden, zoals jouw prestaties op school of jouw sociale leven, kan dat frustrerend worden.

Hoewel het vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan is, is het belangrijk om te proberen je frustratie niet op je kind af te reageren door het als woede te tonen.

Een gezinscoach helpt iedereen om zijn emoties onder controle te krijgen en te leren hoe deze emoties anderen kunnen beïnvloeden. Als de communicatielijnen eenmaal zijn verbeterd, kunnen misverstanden worden opgehelderd en kunnen gezinsleden leren eerlijker tegen elkaar te zijn.

Tieners
De tienerjaren kunnen voor het hele gezin vaak moeilijk zijn om mee om te gaan. Een combinatie van razende hormonen, stress op school, problemen met leeftijdsgenoten en de natuurlijke drang naar onafhankelijkheid kan van het gezin snel een strijdtoneel maken. Voor sommige ouders kan het bijna onmogelijk zijn om hun eigenwijze tieners onder controle te houden.

Maar helaas is het zo dat ouders die het gedrag van hun tieners met woede beantwoorden, zichzelf alleen maar nog meer op afstand zetten. Vanuit het oogpunt van een tiener kan een gestreste, boze ouder die voortdurend zeurt, worden gezien als een poging om hen van hun geluk te beroven. Een tiener begrijpt misschien niet dat de woede van hun ouder slechts een vorm van angst is. Vaak tonen we destructieve emoties om onze echte emoties te verbergen, omdat we niet weten hoe we ermee om moeten gaan.

Een gezinscoach kan met ouders en tieners samenwerken om wederzijds respect, duidelijkere grenzen en meer begrip voor elkaar tot stand te brengen. Een gezinscoach zal zowel de probleemtieners als de ouders helpen om het leven vanuit het standpunt van de ander te zien.

Moeilijke gebeurtenissen in het leven
Het leven is niet gemakkelijk te voorspellen. We ervaren allemaal wel eens stress in ons leven, maar er zijn bepaalde dingen die echt hun tol kunnen eisen in het gezinsleven. We zullen enkele van deze moeilijke levensgebeurtenissen onderzoeken en hoe een coach jouw gezin daarbij kan helpen.

Huwelijks- en relatieproblemen
Huwelijken en partnerschappen zijn ongelooflijk hard werken. Het maakt niet uit hoe verliefd je ooit op je partner was, na verloop van tijd kunnen die gevoelens beginnen te vervagen. Er gaat niets boven de sleur van het huiselijke leven om de vonk uit een relatie te halen.

Natuurlijk zijn conflicten aan de orde van de dag in de meeste huwelijken en partnerschappen. Na zoveel tijd samen doorgebracht te hebben, is het moeilijk om elkaars slechte gewoontes en gebreken niet op te pikken. En wanneer er kinderen in het spel komen, worden die conflicten nog belangrijker. Ruzies en vechtpartijen kunnen hun sporen nalaten op emotioneel gevoelige kinderen.

Affaires en verraad
Verraad is een van de meest verwoestende van alle relatieconflicten. Het kan ongelooflijk schrijnend zijn om te ontdekken dat je partner, de persoon die je hebt uitgekozen om je leven mee te delen en een gezin mee te stichten, je op de een of andere manier ontrouw is geweest. Het kan je hele leven door elkaar schudden. Plotseling wordt alles wat je dacht te weten in twijfel getrokken.

Vaak vinden echtparen het onmogelijk om de schade van het relatieverraad te herstellen en kiezen velen ervoor om uit elkaar te gaan of te scheiden na een groot verraad. Andere koppels zullen echter proberen manieren te vinden om de problemen aan te pakken en bij elkaar te blijven, in het belang van hun gezin. In dat geval kan een gezinscoach gezinnen helpen om het verraad te boven te komen. In tegenstelling tot counsellors of psychotherapeuten proberen gezinscoaches niet tot de kern door te dringen waarom het verraad heeft plaatsgevonden.

Het idee van gezinscoaching is niet om elkaar de schuld te geven of om te bespreken wat er is gebeurd. Het idee is om vooruit te komen door een nieuwe gezinsdynamiek te vormen. Een gezinscoach zal bepaalde interactieve oefeningen en technieken ontwikkelen om de vertrouwensbanden te herstellen en gezinnen te helpen herstellen van een grote schok.

Scheiding
Er zijn vele redenen waarom een ouders ervoor kan kiezen om uit elkaar te gaan, maar uiteindelijk is echtscheiding of scheiding van tafel en bed de laatste fase in het accepteren dat een relatie niet meer werkt. Sommige mensen zeggen dat een scheiding van een langdurige relatie een van de moeilijkste ervaringen is om mee om te gaan.

Het kan bijzonder moeilijk zijn om verder te gaan als je in contact moet blijven met je ex-partner, bijvoorbeeld als jullie samen kinderen hebben. Je zult elkaar waarschijnlijk nog steeds zien of spreken, zodat de ‘opvoedingsrelatie’ blijft bestaan. Een gezinscoach kan gezinnen helpen om door een echtscheiding of scheiding heen te komen, om de pijn en ontsteltenis te beperken.

Problemen met het ouderschap
Er zijn veel redenen waarom ouders coaching zoeken. Het kan zijn vanwege het moeilijke gedrag van een kind, maar het kan ook om vele andere redenen zijn.

De overgang naar het ouderschap en de zorg voor een kind is een tijd vol veranderende rollen en identiteiten. Als persoon moet je je prioriteiten heroverwegen. Oudercoaching heeft als doel ouders te helpen een gezond, gelukkig en evenwichtig gezinsleven te creëren voor henzelf en hun kinderen.

Natuurlijk, als we een gezin hebben, moeten we bepaalde opofferingen doen. We moeten werken, we moeten de rekeningen betalen en we moeten er voor onze kinderen zijn tot ze oud genoeg zijn om voor zichzelf te kunnen zorgen. Het is echter ongelooflijk beperkend om te denken dat het leven ophoudt als we een partner hebben en kinderen krijgen. Er zijn talloze manieren om plezier en opwinding in het gezinsleven te brengen, zonder dat dit ten koste gaat van jouw geluk of het geluk van je partner en kinderen.

Steun zoeken betekent niet dat je je rol als ouder niet vervult – het betekent dat je je best doet om jezelf en je kind een zo gelukkig mogelijk leven te bieden.

Gezinscoaching

Wat doet een gezinscoach?

Een gezinscoach begrijpt dat elk gezin zijn problemen heeft, of die problemen nu zo alledaags zijn als het niet weten hoe om te gaan met moeilijk tienergedrag, of zo complex en verwoestend als het proberen om te gaan met verraad of een scheiding.

De waarheid is dat het moeilijk is om met andere mensen samen te leven, zelfs als dat toevallig de mensen zijn om wie we het meest geven in de wereld. Een goede familiedynamiek in goede banen leiden vergt tijd, geduld en oefening. Alle gezinsleden gelukkig houden is geen gemakkelijke taak – vooral niet als je allemaal onder hetzelfde dak moet wonen.

Gezinscoaching is bedoeld om gezinnen de instrumenten en technieken aan te reiken om conflicten op te lossen, compromissen te sluiten en hopelijk een moeilijke leefsituatie om te zetten in een comfortabele.

Er zijn gezinscoaches die zich specialiseren in het verbeteren van de dynamiek van een gezin, terwijl een andere coach zich juist richt op het helpen van tieners en kinderen, het assisteren bij opvoedingsbehoeften (soms een opvoedingscoach genoemd) en degenen die met het hele gezin samen werken.

Elk gezin heeft zijn eigen groepsdynamiek en unieke structuren, of het nu gaat om een traditioneel gezin met twee ouders (ook bekend als kerngezin), een eenoudergezin, een stiefgezin, een uitgebreid gezin, een éénkindgezin, een geadopteerd gezin of een gezin met ouders van hetzelfde geslacht, gezinscoaches kunnen helpen.

Een van de belangrijkste zaken bij gezinscoaching zijn de behoeften en wensen van elk van de gezinsleden, zodat het coachingsproces beter kan verlopen.

Vaak hebben families hulp nodig, net als een kleinere organisatie. Ze moeten communiceren over hun gedeelde waarden, overtuigingen en doelen en kijken waar ze op één lijn zitten en waar ze misschien niet op één lijn zitten.

Er zijn allerlei hulpmiddelen die een gezinscoach kan gebruiken om gezinnen te helpen hun sterke punten te benutten en de ruis te verminderen in wat iedereen kan weerhouden van het bereiken van hun doelen.

Wat is een gezinscoach?

Gezinscoaching volgt hetzelfde basisconcept als alle andere vormen van coaching: een persoon begeleiden van waar hij is, naar waar hij wil zijn.

Net zoals een bedrijfscoach kan worden ingeschakeld om een team te helpen herstructureren of een manager te adviseren over communicatietechnieken, zal een gezinscoach het gezin binnentreden om met alle leden van een gezin te werken. De gezinscoach kan helpen om uit te zoeken waar de problemen liggen en welke veranderingen kunnen worden aangebracht om een gulden middenweg te vinden.

Gezinscoaching sessies zijn ontworpen om geschillen zo rationeel mogelijk te houden. Wanneer we onze emoties de vrije loop laten, kunnen ruzies gemakkelijk uitmonden in schreeuwpartijen. Een gezinscoach zorgt ervoor dat ruzies tussen gezinsleden tijdens een gezinscoachingsessie zo gestructureerd, eerlijk en geldig mogelijk worden gehouden – zodat iedereen de kans krijgt zijn zegje te doen.

Een gezinscoach helpt gezinnen dus bij het identificeren van hun verschillende waarden, wensen, behoeften en doelen en helpt de leden bij het bedenken van strategieën om deze doelen te bereiken en hen verantwoordelijk te houden.

De gezinscoach werkt aan het benutten van de sterke punten van individuen en groepen en vestigen de aandacht op gebieden waar ze ruimte hebben voor verbetering om vooruitgang te boeken.

Enkele veel voorkomende gebieden waar een gezinscoaching bij helpt:

 • Uitdagingen voor nieuwe ouders;
 • Huwelijk uitdagingen;
 • Communicatie;
 • Opvoedingsproblemen in verschillende fases, zoals verlatingsangst, depressie of discipline;
 • Problemen met samengestelde gezinnen;
 • Tienerzwangerschappen;
 • Preventie van schooluitval;
 • Woede- of stressbeheersing.

De voordelen van gezinscoaching

Beschouw het gezin als zijn eigen organisatie. Er moet vaak aan worden gewerkt om te groeien naarmate individuen en situaties veranderen.

Enkele van de zaken die kunnen worden aangepakt zijn de volgende:

 • Zelfverzekerdheid van alle leden binnen het gezin;
 • Verbeterde communicatie;
 • Sterkere relaties;
 • Meer respect;
 • Verbeterd balans/evenwicht;
 • Beter vermogen om beslissingen te nemen;
 • Beter tijdmanagement;
 • Verbeterd dagelijks leven/routines;
 • Oplossen van conflicten.
Voordelen gezinscoaching

Hoe lang duurt gezinscoaching?

Elke coach en elk gezin heeft een ander proces dat voor hen werkt. Als je op zoek gaat naar een gezinscoach, zorg er dan voor dat hun werkwijze goed aansluit bij de routine en behoeften van je gezin.

De meeste gezinscoaches bieden een gratis consult aan voordat ze je inschrijven voor betaalde sessies, zodat je hun aanpak beter kunt begrijpen en kunt zien of ze goed bij jou en je gezin passen.

Hoewel sommige gezinscoaches specifieke programma’s hebben die drie tot zes maanden duren (of langer), zijn veel coaches bereid om zo veel of zo weinig coachingssessies aan te bieden als nodig is om de doelen te bereiken die door het individu of het gezin zijn gesteld. Ze zullen ook met je samenwerken om de frequentie van de sessies te bepalen die het beste zal werken voor jouw situatie.

Een deel van de taak van de gezinscoach is om je te helpen bepalen wat goed werkt voor jou en je gezinsleden en wat niet.

Vragen over gezinscoaching

Het is cruciaal dat het hele gezin een band en een goede verstandhouding heeft met de gezinscoach – er is meer dan alleen de mening van de ouders om hier rekening mee te houden. Als een van jullie hem of haar niet respecteert of het niet met hem of haar eens is, hoe ga je dan succesvolle veranderingen doorvoeren?

Om als ouders de juiste gezinscoach voor je gezin te vinden, kan je gebruik maken van onze gemakkelijke zoekfunctie. Om te zoeken naar professionals in jouw omgeving, voer je je volledige postcode in. Je kunt dan de afstandsfilter gebruiken om het zoekgebied te vergroten, afhankelijk van hoe ver je in staat bent te reizen.

Als je op de naam van een coach klikt, kan je meer over hem of haar te weten komen, samen met zijn of haar contactgegevens en tarieven. De beste manier om echt te weten of een gezinscoach geschikt is voor jou, is echter om hem of haar te ontmoeten en op je instinct te vertrouwen.

De kosten van een gezinscoach zullen per gezin verschillen. De prijzen zijn afhankelijk van factoren zoals de locatie, het type coaching dat nodig is en de lengte van de sessies.

Een gezinscoach kost meestal tussen de 50 en 150 euro per uur. Het eerste gesprek met een coach heet een intakegesprek en sommige gezinscoaches vragen hier een apart bedrag voor vanwege het administratieve werk. Op hun profielpagina is dit vermeld én je kunt hiervoor ook de filter ‘Gratis Intakegesprek’ gebruiken.