Health Coach & Health Coaching

Zoek je een health coach? Bekijk coaches

Health Coach

Met de wellness-beweging in opmars, en zelfzorg nog altijd in de mode, keren routines zich naar binnen naar de ultieme tempel: het lichaam en zijn interne functie. Steeds maker met behulp van een health coach.

Je wilt zeker weten dat je met de beste health coach in contact komt. Via Coachregio vind je een overzicht van gekwalificeerde health coaches. Elke coach heeft een eigen profiel met informatie als werkwijze, kwaliteiten, ervaringen, opleidingen en contactgegevens. 

Goede health coach vinden?

Vergelijk health coaches en kom direct in contact.

Wat onze gebruikers zeggen

“Wat een fijne website! Het vinden van een geschikte coach, voor mijn unieke situatie, is hiermee een stuk makkelijker!”

Juul

“Prettig idee dat alle coaches zijn geverifieerd en dat je via de filters bij de beste coaches uitkomt.”

Stefan

Wat is Health Coaching?

Net zoals een sportcoach een atleet kan helpen zich te ontwikkelen en uit te blinken in een sport, kan een health- en welzijnscoach iedereen helpen uit te blinken in zijn of haar leven, zelfs – of vooral – als ze chronische medische aandoeningen hebben.

Het coachingproces is vergelijkbaar met gesprekstherapie in die zin dat twee mensen ideeën en problemen bespreken, maar het is anders in die zin dat de gecoachte persoon zelf aan het roer staat en zijn doelen bepaalt, evenals de strategieën om die doelen te bereiken.

Mensen huren vaak een health coach in om hen te helpen met een breed scala aan gezondheidskwesties, zoals gewichtsverlies, stressvermindering, het beheer van chronische aandoeningen, het verbeteren van voeding en lichaamsbeweging, stoppen met roken, verslaving en het zich aanpassen aan een levensveranderende gezondheidsgebeurtenis, zoals een hartaanval.

Er is een overlapping tussen wat een health coach doet en wat een life coach doet, maar het domein van een life coach is veel ruimer, en omvat ook loopbaankwesties, executive coaching, en professionele effectiviteit.

Wat doet een health coach?

Een belangrijke techniek die coaches gebruiken is motiverende coaching, waarbij een coach open vragen stelt om zijn of haar cliënt te helpen zijn of haar eigen redenen voor verandering te achterhalen. In plaats van dat de dokter zegt: “Je moet afvallen”, kan een coach vragen: “Hoe zou je leven anders zijn als je het gewicht zou verliezen dat je probeert te verliezen? Het concept, dat in vele onderzoeken effectief is gebleken, is dat mensen die veranderen om hun eigen redenen, op hun eigen voorwaarden, veel meer kans van slagen hebben in vergelijking met iemand die hen vertelt wat ze moeten doen – wat minder motiverend is en meer kans heeft om weerstand tegen verandering op te wekken.

Motiverende coaching is ook de medische wereld binnengeslopen, met groot succes. Veel artsen zetten het in bij hun patiënten, waarbij ze proberen echt te horen wat ze zeggen en hen zoveel mogelijk te betrekken bij het bedenken van oplossingen voor de verschillende gezondheidsproblemen die zich voordoen. Patiënten lijken dit echt te waarderen, en hoewel er nog geen onderzoek is gedaan, lijkt deze aanpak zeker succesvol.

Positieve psychologische wending

Terwijl de traditionele psychologie zich concentreert op wat er “mis” is met mensen en wat “gerepareerd” moet worden, concentreert de coachingsfilosofie zich op wat voor je beter kan en zal werken. Dit betekent dat in plaats van te zoeken naar problemen om bij stil te staan, een coach met je zal samenwerken om uw sterke punten te benutten, om zo het gezondheidsgedrag te verbeteren dat je wilt aanpakken.

Hoelang duurt health coaching?

De tijdsbesteding en de kosten van coaching zijn zeer variabel. Sommige mensen doen aan zeer korte coaching – zelfs één sessie – voor een discreet probleem, zoals het al dan niet aanvaarden van een werkaanbieding, terwijl anderen maanden of jaren aan coaching kunnen deelnemen, voor iets als het beheersen van gewicht, diabetes, depressie of hoge bloeddruk.

Health Coaching

Vragen over healthcoaching

Via Coachregio vind je een groots aanbod healthcoaches waarmee je eenvoudig in contact komt.

Omdat het zo belangrijk is om de juiste fit te vinden, is het belangrijk dat je niet zomaar de eerste coach aanneemt waarmee je praat. In plaats daarvan raden we je aan om met minstens 4 of 5 coaches te praten.

Kijk of hun interesses en ervaring overlappen met de zaken die je wilt aanpakken. Health coaches hebben een zeer gevarieerde achtergrond, en het kan een voordeel zijn om een coach te kiezen met een achtergrond in een gezondheids- of welzijnsgerelateerd veld, hoewel veel zeer getalenteerde coaches een carrière in andere domeinen hebben.

De kosten variëren naar gelang de vaardigheden en ervaring van de coach. Zoals eerder vermeld, kunnen sommige werkgevers en ziektekostenverzekeraars dit vergoeden, aangezien er overvloedig bewijs is dat, bijvoorbeeld, health coaching rond kwesties zoals gewichtsverlies de kosten voor gezondheidszorg aanzienlijk kan verlagen. Het is belangrijk op te merken dat coaches privacy zeer serieus nemen