Kindercoach & Kindercoaching

Zoek je een kindercoach? Bekijk coaches

Kindercoach vinden

Kindercoaching is een tak van life coaching. Het is bedoeld om de persoonlijke ontwikkeling van jongeren te stimuleren en tegelijkertijd biedt de kindercoach een uitlaatklep voor hun spanningen en angsten.

Je wilt zeker weten dat je met de beste kindercoach in contact komt. Via Coachregio vind je een overzicht van gekwalificeerde kindercoaches. Elke coach heeft een eigen profiel met informatie als werkwijze, kwaliteiten, ervaringen, opleidingen en contactgegevens. 

Goede kindercoach vinden?

Vergelijk kindercoaches en kom direct in contact.

Wat onze gebruikers zeggen

“Wat een fijne website! Het vinden van een geschikte coach, voor mijn unieke situatie, is hiermee een stuk makkelijker!”

Juul

“Prettig idee dat alle coaches zijn geverifieerd en dat je via de filters bij de beste coaches uitkomt.”

Stefan

Hoe kan kindercoaching kinderen helpen?

Soms hebben kinderen het gevoel dat ze vastzitten in een eindeloze achtbaan. De verwachtingen die ze van zichzelf hebben, maar ook de druk om erbij te horen, op te groeien en een toekomst te plannen, kunnen het moeilijk voor hen maken.

Een kindercoach kan kinderen helpen levensvaardigheden te ontwikkelen en te leren omgaan met bepaalde spanningen die op hun pad komen. Dit kan het volgende inhouden:

 • zelfvertrouwen opbouwen;
 • doelen stellen en bereiken;
 • omgaan met stress;
 • moeilijke kwesties bespreken.

Als ouder maak je jezelf waarschijnlijk zorgen over je (tiener)kind. Je vraagt je misschien af of ze gelukkig zijn en hoopt dat ze het goed doen op school. Je troost je met het idee dat ze een leuke groep vrienden hebben om hen te steunen tijdens de reis. Maar wat als dat niet zo is, wat als ze alleen zijn?

Het kan moeilijk zijn als ouder, want soms willen tieners, ondanks je zorgen, gewoon niet over hun persoonlijke leven praten. Ze proberen zich tenslotte los te maken en volwassen te worden, terwijl een deel van jou wil vasthouden. Jongeren hebben het volste recht om geheimen te hebben, maar als ouder kan dit verontrustend zijn. Als je wilt dat je kind steun krijgt, maar denkt dat je niet de juiste persoon bent om die steun te geven, kan een oplossing zijn om een kindercoach in te huren.

Kindercoaches zijn er niet om in te vallen als ouders, leraren of vrienden. Ze zijn er om onpartijdige, betrouwbare steun te bieden zonder te oordelen. Een kindercoaching kan een kind de kans geven om zich vrij en vertrouwelijk te uiten over alles wat hij of zij maar wil. Dit kan gaan over school en het gezinsleven, vrienden of iets anders dat hen toevallig bezighoudt.

Kindercoaching

Wat doet een kindercoach

Hoewel het avontuur van het opgroeien een prachtige en opwindende tijd kan zijn, kunnen kinderen, net als volwassenen, moeilijkheden in het leven ervaren.

De tienerjaren kunnen een vreemde en moeilijke tijd zijn voor alle betrokkenen. In deze tijd kan de dynamiek binnen het gezin drastisch veranderen. Tieners beginnen te vechten voor hun onafhankelijkheid en ouders vechten om de controle te behouden. Hierbij kan een kindercoach een cruciale rol spelen.

Elk kind kan anders reageren op moeilijkheden in het leven. Waar het ene kind zijn gedachten en gevoelens kan uiten, kan het andere zich gedragen. Een kind dat onder stress staat, kan zijn emoties onderdrukken; zijn gedrag kan beginnen te veranderen omdat hij het gevoel heeft dat hij niemand heeft om mee te praten.

Wanneer je kind deze veranderingen doormaakt, is het belangrijk dat je je kind laat weten dat je er bent voor steun. Het kan echter zijn dat ze zich niet zeker genoeg voelen om hun problemen met je te bespreken. Hier kunnen kindercoaches helpen – hij of zij is een onpartijdige bron van steun die kan luisteren en begrip kan opbrengen voor de uitdagingen waar jouw kind voor staat.

Een kindercoach kan worden ingehuurd om:

 • problematische tieners te helpen weer op het rechte pad te komen;
 • een betere werkethiek aan te moedigen;
 • kinderen te helpen om te gaan met moeilijke of gênante problemen;
 • potentieel te ontdekken en doelen te stellen om het te bereiken;
 • de gezinsdynamiek te helpen verbeteren.

Kindercoaching is anders dan het coachen van volwassenen vanwege de snelle ontwikkeling van de hersenen die voortdurend plaatsvindt als kinderen groeien. De hersenen zijn pas volledig ontwikkeld als je begin 20 bent.

Volwassenen hebben een ontwikkeld brein en hebben meer levenservaring om uit te putten in hun oefeningen waardoor bij het coachen van kinderen een sterkere pedagogische component is vereist. Een kindercoach helpt bij het opbouwen van veerkracht, eigenwaarde en zelfvertrouwen bij kinderen die niet zo makkelijk door het leven wandelen.

Het helpt kinderen ook hun eigen “hartkompas” of intuïtie te ontwikkelen, zodat ze voor zichzelf kunnen denken en weerstand kunnen bieden aan groepsdruk. Door kindercoaching leren kinderen te leven met een doel voor ogen en een visie op wat zij in hun leven willen.

Voordelen van een kindercoach

Kindercoaches kunnen een nuttige oplossing zijn wanneer jouw kind moeilijkheden ondervindt. Het is normaal dat zowel ouder als kind zich overweldigd voelen in deze tijd van groei en leren. Er vinden veel veranderingen plaats en er zijn veel “grote beslissingen” die moeten worden genomen.

Voordelen voor tieners
Op elk overgangspunt in ons leven kunnen we gemakkelijk het gevoel verliezen wie we zijn, wat we waard zijn en waar we naartoe willen.

De overgang tussen kindertijd en volwassenheid wordt gevoed door hormonale onevenwichtigheden, stemmingswisselingen, liefdesverdriet en verbijsterende lichamelijke veranderingen. Dit alles maakt alledaagse problemen des te beangstigender en belastender. Voor kinderen die zich overweldigd voelen en onder grote druk staan, kan een kindercoach hen de kans geven hun zorgen te erkennen en te uiten. Met een kindercoach kan het kind ontdekken wat voor hem of haar het belangrijkst is, wat hij of zij echt wil doen en waar hij of zij wil zijn.

Er zijn veel dingen waarvan een kind vindt dat hij ze moet kennen en bereiken tegen de tijd dat hij de school verlaat. U hoort uw kind misschien zeggen: “Iedereen verwacht dat ik…” of “Ik moet dit doen…” in plaats van “Ik wil…”. Deze levensfase kan een evenwichtsoefening zijn, kinderen leren wie ze zijn en proberen vrienden, familie en leraren gelukkig te maken.

Praten met een kindercoach kan een kind helpen om zelfverzekerd, trots en zonder schuldgevoel te zeggen: “Ik wil dit echt doen”.

Kinderen die een kindercoach bezoeken, kunnen er op de volgende manieren baat bij hebben:

 • Ze krijgen de kans om over moeilijke onderwerpen te praten, zoals pesten en relaties;
 • Ze worden aangemoedigd om de wereld vanuit een nieuw perspectief te bekijken;
 • Ze kunnen beginnen met het stellen van doelen voor zelfverbetering;
 • Ze leren om te gaan met emoties;
 • Ze krijgen de steun van een objectieve en niet-oordelende mentor;
 • Ze leren zelfvertrouwen en sociale vaardigheden op te bouwen;
 • Ze vertrekken met een nieuw gevoel van motivatie en een boost van inspiratie.

Een kindercoach zal met hen samenwerken om hun behoeften te identificeren en hun zorgen te bespreken. Hij zal fungeren als steun naast hen terwijl ze de horden nemen op weg naar een stabiele toekomst. Sommigen hebben een helpende hand nodig tijdens de hele reis, anderen hoeven alleen maar in de juiste richting te worden gewezen.

Voordelen voor ouders
Kindercoaching kan ook vanuit het perspectief van een ouder heel wat voordelen hebben. Hoewel je er altijd voor je kinderen zult willen zijn, kun je soms het beste accepteren dat het in sommige situaties gewoon niet kan. Het is een feit dat sommige tieners geloven dat bepaalde delen van hun leven geheim moeten blijven en niet met hun ouders kunnen worden gedeeld.

We weten dat dit moeilijk te aanvaarden kan zijn. De tijd gaat snel en plotseling is je kleine, onschuldige kind volwassen en wil het de wereld ontdekken. Ze willen hun veranderende lichaam verkennen, experimenteren met alles wat het leven te bieden heeft. Je hebt geen controle over de dingen die ze kunnen tegenkomen en je weet misschien dat het een deel van je rol als ouder is om afstand te nemen en ze zelf te laten leren. Wat je als ouder wel kunt doen, is ervoor zorgen dat er genoeg maatregelen worden genomen om hen de best mogelijke kans te geven.

Hoe kan je als ouder voordeel halen uit het werken met een kindercoach door je kind/tiener?

 • Kindercoaches kunnen alle onderwerpen aansnijden waarover je kind niet met jou kan praten, zoals seksualiteit, problemen met het lichaamsbeeld en seks. Ook al kan je hem of haar misschien niet persoonlijk helpen, je kunt wel gerust zijn als je weet dat er iemand is om mee te praten.
 • Een kindercoach helpt jouw kind om op een volwassen manier om te gaan met conflicten, stress en boosheid, wat het gezinsleven kan vergemakkelijken.
 • Coaching kan je kind helpen beter te begrijpen welke emoties het ervaart en hoe het daarmee om kan gaan. Wanneer een kind lijkt uit te halen of agressief lijkt te reageren, kan het tegen gevoelens van bezorgdheid of angst vechten. Kindercoaching helpt kinderen/jongeren hun verwarde emoties te begrijpen en onder controle te houden, waardoor de ouder-kindrelatie gemakkelijker wordt.

Wat kan je verwachten van kindercoaching

Het is belangrijk om eerst met je kind de mogelijkheden te bespreken en na te gaan of hij/zij een bezoek aan een kindercoach wil overwegen. Als je kind ermee instemt, is de volgende stap het vinden van een kindercoach waar jij en je tiener vertrouwen in hebben. Aangezien de coach er is om te helpen, is het belangrijk dat je kind een goede verstandhouding met de professional opbouwt.

Na het eerste gesprek zal je kinder worden uitgenodigd voor een aantal sessies. Elke sessie duurt tussen de 30 minuten en een uur. Tijdens de sessies zal de kindercoach een aantal vragen stellen om een idee te krijgen van waar de problemen liggen, welke houding en waarden je kind heeft en welke acties nodig zijn om hem of haar vooruit te helpen.

Goede kindercoach

Methodes van kindercoaching

Elke kindercoach zal zijn of haar eigen gespecialiseerde manier van werken hebben, maar enkele veelgebruikte methoden voor kindercoaching zijn:

Journaling

Soms helpt het opschrijven van dingen mensen om de gevoelens uit te drukken die ze moeilijk onder woorden kunnen brengen. Een kindercoach kan cliënten aanmoedigen om er een gewoonte van te maken om hun gedachten, gevoelens en zorgen op te schrijven in plaats van ze in te houden. Een kindercoach kan ook voorstellen om schetsen te maken.

Interviewen

Het klinkt eng, maar eigenlijk is het gewoon een kans voor het kind om te praten en voor de coach om zo veel mogelijk informatie te krijgen. Veel kindercoaches zullen zorgvuldig geformuleerde vragen stellen om de cliënt aan het praten te krijgen. De coach zal rekening houden met de antwoorden en lichaamstaal van een kind om een sterke relatie op te bouwen en een rijker begrip van het probleem te ontwikkelen.

Spelletjes en activiteiten

Kindercoaches kunnen luchtige activiteiten en oefeningen gebruiken om een sterke, vertrouwensvolle relatie met de cliënt op te bouwen. Deze methode wordt vaak gebruikt om het kind/de tiener in staat te stellen zijn bezorgdheid te uiten over onderwerpen die hij te moeilijk vindt om te bespreken tijdens de interviewmethode.

Kindercoaches bieden over het algemeen face-to-face sessies aan, maar velen bieden nu ook coaching via de telefoon, via e-mail of via Skype aan.

Het belangrijkste doel van een kind coach is om de jongere het vertrouwen te geven om zijn potentieel te realiseren. Door dit te bereiken, zullen de twee samenwerken om strategieën te bedenken om hun ambities te bereiken.

Vragen over kindercoaching

Via Coachregio vind je een groots aanbod kindercoaches waarmee je eenvoudig in contact komt. Kom met minimaal 3 of 4 kindercoaches in contact een maak op basis van deze gesprekken een weloverwogen keuze om met een bepaalde kindercoach in zee te gaan.

De kosten van een kindercoach zullen per persoon verschillen. De prijzen zijn afhankelijk van factoren zoals de locatie, het type coaching dat nodig is en de lengte van de sessies.

Een kindercoach kost meestal tussen de 50 en 150 euro per uur. Het eerste gesprek met een coach heet een intakegesprek en sommige kindercoaches vragen hier een apart bedrag voor vanwege het administratieve werk. Op hun profielpagina is dit vermeld én je kunt hiervoor ook de filter ‘Gratis Intakegesprek’ gebruiken.