Loopbaancoach & Loopbaancoaching

Zoek je een loopbaancoach? Bekijk coaches

Loopbaancoach

Je wilt vooruit komen met je loopbaan, maar je hebt het gevoel dat je momenteel stilstaat en bent benieuwd wat nu precies de mogelijkheden zijn voor jouw persoonlijke situatie. Een loopbaancoach kan je helpen met je huidige baan, je professionele doelen vaststellen en je eventueel ondersteunen bij het maken van een carrièreswitch. 

Loopbaancoaching is een vorm van persoonlijke coaching die mensen helpt meer voldoening in hun loopbaan te vinden door professionele doelen vast te stellen, een plan te maken en obstakels te overwinnen die in de weg kunnen staan. De beste loopbaancoach voor jouw unieke situatie kan je helpen bij het vinden van het juiste pad in jouw carrière.

Overweeg je loopbaancoaching?

Vergelijk loopbaancoaches en kom direct in contact.

Wat onze gebruikers zeggen

“Wat een fijne website! Het vinden van een geschikte coach, voor mijn unieke situatie, is hiermee een stuk makkelijker!”

Juul

“Prettig idee dat alle coaches zijn geverifieerd en dat je via de filters bij de beste coaches uitkomt.”

Stefan

Loopbaancoach zoeken

Een goede loopbaancoach vinden kan lastig zijn. Vind hieronder eenvoudig de beste loopbaancoach in Nederland voor jouw specifieke situatie.

1 coaches beschikbaar | Wis filters

Wat doet een loopbaancoach?

Loopbaancoaches (ook wel loopbaanadviseur of carrière coach genoemd) zijn experts in vaardigheden zoals carrièreplanning, het opstellen van cv’s, onderhandelen en solliciteren. Hoewel je misschien maar een handvol keer in je leven op zoek gaat naar een nieuwe baan of van loopbaan verandert, zijn deze professionals op de hoogte van de huidige aanwervingspraktijken omdat ze voortdurend bezig zijn om werkzoekenden te helpen.

Een goede loopbaancoach heeft doorgaans ervaring en opleidingen in een verscheidenheid van persoonlijke loopbaanontwikkelingsstrategieën om toe te passen tijdens de sessies.

Er zijn veel manieren waarop je voordeel kunt halen uit loopbaancoaching, wat je eruit haalt is echt afhankelijk van jou en de redenen waarom je hulp zoekt. Wat je tijdens de sessies bespreekt, hangt af van jou en de coach, maar vaak voorkomende onderwerpen zijn onder meer:

 • Je loopbaanontwikkeling binnen je huidige organisatie te verbeteren;
 • Inzicht krijgen in jouw ‘perfecte loopbaan’ en je opties verkennen;
 • Mogelijke obstakels te identificeren en te overwinnen;
 • Leren hoe je jouw vaardigheden en ervaringen kunt benutten en hoe je ze kunt verbeteren;
 • Coaching bij sollicitatiegesprekken om je te helpen je te onderscheiden van andere sollicitanten;
 • CV schrijven om je te helpen op te vallen;
 • Ondersteuning bij het veranderen van loopbaan;
 • Het gevoel overwinnen dat jouw loopbaan ‘vastzit’;
 • Jezelf positioneren voor toekomstige kansen;
 • Het formuleren van haalbare doelen en een actieplan;
 • Je werk en privé-leven opnieuw in evenwicht te brengen en je persoonlijke prioriteiten te beheren;
 • Terugkeren naar het werk na langdurig verlof of ziekte.

En je hoeft geen voltijdse functie te hebben om van loopbaancoaching te kunnen profiteren. Misschien ben je van school of van de universiteit gegaan en voel je jezelf na zo lange tijd in het onderwijs een beetje verloren en weet je niet wat je nu moet doen. Misschien ben je afgestudeerd aan de universiteit; misschien heb je jarenlang een bepaald vak gestudeerd, maar realiseer je je dat je daar niet langer naar verlangt.

Niet precies weten wat je wilt doen is OK en volkomen normaal (geloof ons, je bent niet de enige), maar weet dat er opties beschikbaar zijn. Loopbaancoaching kan je helpen te herkennen welke vaardigheden je hebt, te bepalen in welke banen je geïnteresseerd bent en je ondersteunen bij het bereiken van je doelen.

Aan de andere kant weet je misschien wel wat je wilt doen, maar heb je geen idee hoe je daar moet komen. Tegenwoordig kan het lijken alsof we alleen door jarenlange ervaring, opleiding en scholing een baan kunnen krijgen waar we van houden. Maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Soms zijn de dingen die ons tegenhouden niet onze leeftijd, opleiding of ervaring, maar onze eigen twijfels.

Wat is loopbaancoaching?

Een loopbaancoach zal je nooit vertellen wat je moet doen, maar kan je wel ondersteunen bij het nemen van beslissingen, en je de tijd en ruimte geven om te praten over hoe je je voelt, en te begrijpen wat je doelen zijn.

Het doel van loopbaancoaching is om je te helpen begrijpen wat je wilt, welke vaardigheden je nodig hebt en hoe je je kunt ontwikkelen. Een loopbaancoach of carrière coach ondersteunt je bij het zetten van deze eerste stappen en helpt je op weg naar een bevredigender arbeidsleven.

Online loopbaancoach

De laatste tijd is het gebruiken van een loopbaancpach online, een veel gebruikte vorm van coaching. Een van de redenen is omdat het simpelweg veel voordelen kent ten opzichte van fysieke coaching. We willen een aantal van deze voordelen met je delen, zodat ook jij deze nieuwere manier van coaching en ondersteuning kunt omarmen.

 • Er zijn meer coaches om uit te kiezen;
 • Jullie zijn beiden meer aanwezig;
 • Het is efficiënter en kostenefficiënt;
 • Minder afleiding en meer privacy.

Wat kan je verwachten van loopbaancoaching

Zoals gezegd, een goede loopbaancoach zal je niet exact of uitgekauwd vertellen wat je moet doen. Hij of zij geeft je niet de antwoorden, maar helpt je te begrijpen hoe je je voelt en wat je wilt, en steunt je op je weg zodat jijzelf die antwoorden zult vinden.

Misschien ben je ontevreden over je functie en wil je uit je comfortzone stappen, maar weerhoudt iets je ervan de sprong te wagen. Misschien ben je bang dat een verandering van loopbaan onverantwoord is; wat als het de verkeerde beslissing is? Maar als je ongelukkig bent in je werk, ben je jezelf een kans verschuldigd om iets beters te vinden, iets dat meer voldoening geeft.

Loopbaancoaches zijn experts in luisteren. Ze zullen naar je luisteren, en samen zullen jullie je huidige situatie ontleden en je gevoelens begrijpen. Dit is heel moeilijk om alleen te doen; vaak lukt het door met vrienden en familie te praten, maar soms is professionele ondersteuning nodig.

Het loopbaanadvies dat je tijdens je loopbaancoaching sessie krijgt, zal volledig afhangen van jou en jouw situatie, gevoelens, wensen en behoeften. De loopbaancoach zal je helpen deze gevoelens te doorbreken, niet alleen over jouw huidige rol, maar ook over jouw leven. We kunnen vergeten welke invloed ons leven op ons werk heeft, en omgekeerd, dus begrijpen wat er in jouw leven gebeurt en hoe je met bepaalde stressfactoren kunt omgaan, is de sleutel. Er kan iets groters aan de hand zijn dat van invloed is op hoe je je voelt.

Het kan zijn dat er eigenlijk niets mis is met je werk, maar dat het je privé- of sociale leven is dat je geluk beïnvloedt. De balans tussen werk en privéleven is zo belangrijk, en als we zo’n groot deel van ons leven op het werk doorbrengen, moeten de twee samenwerken om ons gelukkig en gezond te houden.

Als je niet zeker weet welk beroep je echt enthousiast zou maken, kan het de moeite waard zijn om wat tijd te besteden aan onderzoek naar de wegen die bij je passies en sterke punten passen. Denk eens na: waar hield je als kind van? Was er een bepaalde hobby of vaardigheid die je leuk vond? Bestaat hier een kans op werk?

Als je een functie of bedrijfstak ontdekt die bij je passies past, moet je begrijpen welke vaardigheden en stappen je moet nemen om daar te komen. Praat met de mensen om je heen; vraag hen naar je sterke en zwakke punten. Vraag hen hoe ze je zouden omschrijven en bedenk hoe je jezelf omschrijft.

Schrijf dan alles op. Neem dit mee naar je loopbaancoaching sessie; jouw loopbaancoach zal met je samenwerken om jouw verbeterpunten te identificeren, de vaardigheden die je hebt en eventuele verdere training die je nodig hebt. Samen kan je dan een actieplan opstellen en beginnen te werken aan je doelen.

loopbaancoaching

Loopbaan coaching sessies

Hoe de loopbaancoaching sessies verlopen, hangt af van jou en je loopbaancoach. Sommigen bieden consulten aan via de telefoon of online, terwijl anderen face-to-face sessies kunnen aanbieden. De duur van de cursus zal ook afhangen van je persoonlijke behoeften; misschien heb je er een of twee nodig, of misschien wel 10.

Zelfs als je aan het eind van je sessies zou komen, als jij of jouw loopbaancoach denkt dat je baat zou kunnen hebben bij meer, dan kan dit uiteraard worden besproken.

Je eerste sessie is het moment waarop je kunt bespreken waar je hulp bij zoekt en welke zorgen of vragen je hebt. Dit is het moment om elkaar te leren kennen en om meer te weten te komen over loopbaancoaching en wat je van de sessies kunt verwachten. Hoewel de inhoud en richting van de sessies sterk zal afhangen van je situatie en wat je hoopt te bereiken met de ervaring, is er een aantal veel voorkomende onderwerpen die aan bod kunnen komen. Deze omvatten:

Verken je vaardigheden en identificeer jouw verwezenlijkingen

Er zijn zoveel vaardigheden of eigenschappen die je bezit waarvan je jezelf misschien niet bewust bent. Waar jij denkt dat je niet goed in bent, kan iemand anders als uitstekend ervaren.

Veel vaardigheden waarvan we denken dat ze indrukwekkend zijn voor potentiële werkgevers, missen we terwijl we eigenlijk meer vaardigheden hebben dan we denken, we zien ze alleen niet. Loopbaancoaches zijn bedreven in het identificeren van deze vaardigheden en eigenschappen en kunnen je helpen ze bij jezelf te herkennen.

Ideale carrière keuzes

We kunnen erg opgaan in ons leven; werk, thuis, eten, rusten en weer werken, zonder veel tijd om achterover te leunen en na te denken over wat we nu echt willen. Beyonce, Barack Obama en de persoon die jou inspireert hebben precies dezelfde uren in een dag als jij, dus waarom kunnen zij zo gelukkig en succesvol zijn, terwijl het lijkt alsof jij geen tijd hebt?

Loopbaancoaching kan je niet alleen helpen om die tijd te vinden, maar ook om samen met jou uit te zoeken wat je van je baan verwacht; wat zijn je passies en wat zou je gelukkig maken? Alleen als je deze tijd vrijmaakt, hebt je de kans om nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Is een verandering van loopbaan de juiste keuze?

Er zijn veel dingen die je geluk kunnen beïnvloeden. Wat je denkt dat je ongelukkig maakt, is misschien niet de ware oorzaak, het is gewoon dat werk het gemakkelijke antwoord is. Een coach kan je helpen jouw balans tussen werk en privéleven te beoordelen, en vaststellen of werk het probleem is, of dat het iets anders is.

Het kan zijn dat enkele eenvoudige veranderingen in je leven een verschil kunnen maken, of dat in plaats van een volledige verandering van carrière, een verandering in je huidige bedrijf het antwoord is op het verbeteren van je werk- en levenstevredenheid. De truc is om open te zijn met jezelf en hoe je je voelt, alleen jij weet hoe je je echt voelt en wat je moet doen om gelukkig te zijn.

Begrijp wat je tegenhoudt

Van carrière veranderen is een enorme beslissing, en rekeningen en een gezin om voor te zorgen maken het alleen maar moeilijker. Maar wat houdt je nog meer tegen? Als geld geen optie was, zou de beslissing dan makkelijker zijn, of zou je nog steeds twijfels hebben? Coaching kan je helpen te begrijpen wat je tegenhoudt en te werken aan het bestrijden van je angsten en het bereiken van je doelen.

Hulp bij het schrijven van CV’s en sollicitatiebrieven

We leren op school en de universiteit hoe we een CV moeten opstellen, maar na een tijdje in een functie te hebben gewerkt, vergeten we alles wat we hebben geleerd. Als je al een tijdje in je functie zit, is het waarschijnlijk dat je CV verouderd is en het idee om het bij te werken kan behoorlijk overweldigend zijn. Hoe kun je je onderscheiden van de andere sollicitanten? Wat maakt jou de ideale kandidaat?

Een loopbaancoach kan je helpen je sterke punten te herkennen en te begrijpen wat jou tot jou maakt. Hij of zij loodst je door het sollicitatieproces en leert je hoe je niet alleen je vaardigheden maar ook je persoonlijkheid in je cv en sollicitatiebrief kunt verwerken.

Gesprekscoaching en je onderscheiden van de massa

Ah, sollicitatiegesprekken. Dus je hebt de knoop doorgehakt, je hebt de baan gevonden die je wilt en nu ben je opgeroepen voor een gesprek. Goed nieuws! Velen van ons zullen sollicitatiegesprekken echter vreselijk vinden; jezelf verkopen in korte tijd is niet gemakkelijk. Een loopbaancoach kan je algemene gesprekstechnieken aanleren en je helpen met de lastige vragen die je gesteld kunnen worden.

Loopbaancoaches

Vragen over loopbaancoaching

Via Coachregio vind je een groots aanbod loopbaancoaches waarmee je eenvoudig in contact komt. Kom met minimaal 3 of 4 loopbaancoaches in contact een maak op basis van deze gesprekken een weloverwogen keuze om met een bepaalde loopbaancoach in zee te gaan.

Wat kost een loopbaancoach? Net als de tarieven die veel professionals in rekening brengen, variëren de kosten van het inhuren van een loopbaancoach afhankelijk van de ervaring en referenties van de coach, het vakgebied, de mate van succes en de locatie van hun praktijk.

Een loopbaan coach die een boek heeft gepubliceerd over hun onderwerp van expertise of is goed bekend en gerespecteerd in hun vakgebied in staat zal zijn om meer dan een coach die niet wordt beschouwd als een expert in rekening brengen.

Loopbaancoaches waar veel vraag naar is of die werken in een harde concurrentiestrijd kunnen ook meer in rekening brengen.

Over het algemeen rekenen loopbaancoaches €75 tot €150 per uur. Meer gewilde loopbaancoaches en dienstverleningen kunnen oplopen tot €250 of meer. Als je een loopbaancoach kiest, is de goedkoopste optie misschien niet de beste. Vraag de coach of je met zijn of haar voormalige cliënten kunt praten en vraag referenties voordat je de de loopbaancoaching samenwerking aangaat.